Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

”I’m very happy with the báhn mì-scene, for lack of a better word. It’s better than the music scene in New York right now” säger James McNew, basist i Yo La Tengo, i min sympatiska lokaltidning Edible Brooklyn. Det är en tidning om vad man äter i mina kvarter, och på ett stort uppslag står James stolt i sitt kök och pratar om báhn mì, världens bästa smörgås. Det är en vietnamesisk baguette med gris eller kyckling, rivna morötter, saltgurka, massor av koriander och lite vad man vill.

Mitt favoritställe för báhn mì är Paris Sandwich på Mott street i Chinatown, men jag gillar James favoritställe också, en liten vietnameisk kiosk på Bergen och Smith street i Boerum hill. De bästa báhn mì-ställena ligger oftaast längst in i en kiosk eller en juvelbutik, det är inte så lönsamt att sälja báhn mì längre, men familjerna fortsätter oftast göra det ändå av ren stolthet.
Yo La Tengo spelar varje dag den här veckan, deras årliga hanukkah-turné, i Hoboken. Jag har aldrig varit i Hoboken, trots New York Magazines ivriga artiklar om att det är det nya Bushwick, men Yo La Tengo i decembersnön känns väl som en hyfsad ursäkt att dra dit.

*****

I går följde jag med till East village-baren KGB för att supporta en kompis kompis som skulle läsa upp några kapitel ur sina memoarer.
Man ska inte ha så höga förväntningar när man går till KGB, oftast är det någon lurvig Columbia-student i luvtröja som står och läser något McSweeney’s-aktigt halvironiskt om sin knäppa uppväxt i Connecticut och folket som är där är mest nervösa studenter som fnysskrattar som om de vore på Wes Anderson-film. Men i går var det riktigt bra. Innan min kompis kompis var det Kate Bornstein, en transa som berättade om sina år som scientolog (en gång blev hon misstagen för att vara L Ron Hubbard av en schweizisk bankir, ”det var innan mitt könsbyte”.)
Sen läste min kompis kompis om sin uppväxt i en evangelisk familj i North carolina och alla i publiken skrattade sådär varmt och igenkännande så fort det var något som handlade om hennes religiösa, ultrakonservativa föräldrar, och jag tänkte på en av de många saker som New York är: en plats där folk samlas för att kunna fnissa åt sitt förflutna.

*****

R.I.P:


Pimp C
1973-2007


Elizabeth Hardwick
1916-2007