Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Igår hade demokraterna sin sjunde primärvalsdebatt i Philly. Den gick som väntat ut på att Edwards, Obama och även programledaren Tim Russert attackerade Hillary.
Några kommentarer:

1. Anledningen att republikanerna just nu är besatta av Hillary är inte, som Obama och Edwards påstod, att de tror att hon är lättast att besegra. Snarare beror det på att hon just nu är det närmaste republikanerna kan komma i jakt på en gemensam fiende. Efter sju år av republikanskt världsherravälde vimlar det inte direkt av demokratiska måltavlor – vem skulle de annars ge sig på? Nancy Pelosi?
Både Bill och Hillary är kollektivt hatade i de röda staterna, och därför blir hon oerhört tacksam som måltavla.
Sedan beror förstås republikanernas attacker även på att hon leder stort i opnionsmätningarna.

2. Både Obama och Edwards kampanjer jämför sitt underläge mot Hillary med John Kerrys underläge mot Howard Dean i primärvalen 2004 . Men det är en slarvig analogi. Det var Dean som var den unga uppstickaren med ständig mediehype och stort stöd bland demokraternas vänsterkant (den demokratiska falang som sedemera blivit känd som just deanismen), medan Kerry var mer av en etablissemang-kandidat (en clintonist, helt enkelt). Det är nog snarare Obama som kan tappa rejält när folk väl börjar rösta – han är kandidaten alla gillar att hålla på (och skriva om) men inte nödvändigtvis tänker rösta på.

3. Bill Richardson är nog den kandidat som konsekvent varit sämst i alla debatter. Hans mjäkiga försök att vädja om optimism tyder bara på att han är inställd på att bli Hillarys vicepresident, vilket antagligen kan vara en ganska bra idé, förutsatt att han skärper sig lite. Som spansk-mexikan har Richardson en chans att nå ut till många av de latinamerikanska swing voters som kan bli avgörande i de sydvästra delstaterna.

4. Rolig grej: inför den här debatten studerade Obama gamla TV-debatter med Bill Clinton för att lära sig hur man ska debattera.

5. Joe Biden om Giuliani: ”There’s only three things he mentions in a sentence: a noun and a verb and 9/11”