Annons

Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

I fredags skrev jag om hur Michael Moores nya film, ”Sicko”, tagits emot i USA (finns här.)

En av de som läste artikeln var Billy McCormac, på Timbro, som tycker att artikeln var missvisande (och får medhåll av den, uhm, högerlutande bloggen Kulturrevolution).

De tycker inte om att jag kallar Fox News för en ”högerlutande” TV-kanal, eftersom kanalen har en filmkritiker som är ”vänster”.

Men de är framför allt upprörda för att jag, i en artikel som handlar om att Michael Moores nya film fått ett positivt bemötande i USA, inte nämner tillräckligt många av de sågningar filmen fått.

Well, av de 38 Sicko-recensioner jag sett har 35 varit positiva, och tre har varit någorlunda negativa. (Se själv här, där Metacritic sammanställt recensionerna, vilket resulterat i ett snittbetyg på 7,4 av 10).

Två av de tre sågningarna, libertarianska Reason och högerpopulistiska New York Post, citerar jag ändå i texten. Men det räcker tydligen inte för Timbro-Billy.
Den tredje negativa recensionen, i The New Yorker, valde jag att inte citera eftersom de för en gångs skull inte tillförde särskilt mycket. Kritikern David Denby har en del väsentlig kritik av filmen, men det handlar mest om Moores berättarteknik, och hans lite märkliga slutsats är att filmen ”inte behövs” eftersom Moores politiska åsikter redan är så brett spridda i USA nu (tror att Denby, i det här fallet, behöver lyfta blicken en smula från sitt liberala Manhattan-mikrokosmos.)

Men Timbro-Billy hade kanske föredragit den vinkeln på artikeln i stället?
”Vänsterkonsensus i USA nu så utbrett att Moores nya film är överflödig”.

Vi kan även vända på tofu-steken:
Vad hade hänt om det varit motsatta omständigheter – om filmen fått 35 sågningar, men jag valde att citera tre av filmens hyllningar, och de var i vänstertidningar som för en lika obetydlig tillvaro som Reason och NY Post, låt oss säga, exempelvis, Salon och The Nation?
Timbro skulle plötsligt ha stoff till åtminstone två nya böcker.

Timbro-Billy ogillar även att jag kallar Time Magazine ”högerlutande”, eftersom en av tidningens redaktörer varit demokratisk talskrivare.
Så om Time är ”vänster”, vad är då Newsweek? Socialistisk?

Till sist påstår Timbro-Billy att den som gillar ”An inconvenient truth” automatiskt är ”vänster”.
På Planeten Timbro tappar man alltså all trovärdighet som filmkritiker så fort man håller med Gore om att det finns något lätt oroväckade med smältande glaciärer.

Jag tycker nog mest att det är lite gulligt att såväl Al Gore som världens allt mer perfiera libertarianer (i både Sverige och USA) slåss om ordet ”reason”.