Martin Gelin i New York

Martin Gelin

Martin Gelin

Igår kväll satt jag och några fjärde vågen-feminister och drack blommig albarino på en uteservering vid Hudson street.
Det är den där sällsynta tiden på sommaren i New York då det är varmt dygnet runt, men ändå går att vara utomhus. Bastugeggan har inte riktigt kommit än, man kan fortfarande andas.

Det är ett väder som tenderar att få en att beställa in lite för många drinks, och så sitter man snart och har pajiga teorier om hiphopen och Camille Paglia.
Så vitt jag kan minnas började vi diskutera balla tjejtidningar, vilket ledde oss in på lite flummiga resonemang om homosexuell hiphop.

En gång i tiden var Bust den ballaste tjejtidningen i USA – det var till exempel en av de tidningar som influerade svenska Darling på 90-talet – men den har tydligen blivit sämre. Det finns däremot en ny tidning som heter Missbehave som jag tycker är ganska kul.

Det är en sprallig och ganska ogenomtänkt röra av krönikor av r’n’b-sångerskan Kelis, japansk cute-kultur, American Apparel-neon och något slags stolt bad girl-tradition från Betty Page via Lil Kim till Dita von Teese.

Jag vet inte exakt på vilket sätt detta är nytt, men det känns som att Missbehave sätter fingret på en attityd som präglar mycket girl culture just nu, och kanske framför allt den nya vågen av klubbig hiphop, från Mapei och DJ Yxa i Sverige till Kid Sister, Roxy Cottontail och Yo Majesty här i Nordamerika.

Sakta men säkert håller hiphopen på att bli lite mindre macho, eller rättare sagt: det börjar komma riktigt bra hiphop som inte är macho. Kanye Wests nya skiva verkar bli det första hiphopalbumet på väldigt länge som lyckas blanda hiphop med dansmusik.
På fredag spelar Yo Majesty, en raptrio från Florida, på Irving Plaza här i New York, alla som är i stan borde gå på det.
Annars kan man alltid läsa Missbehave här

Fler bloggar