Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Handelsbanken har närmast gjort sig känd för att leva i sin egen värld och arrogant vifta bort relevant kritik. Det visade inte minst den senaste kallelsen till årsstämman, där man bestämt sig för att helt ignorera kommande regler för styrelser. Därför är det nästan förvånande att banken nu gör en pudel.

I kallelsen framgick att Handelsbanken inte tänker anpassa sig till styrelsereglerna.

  • Dels reglerna om att ledamöterna i bank måste begränsa antalet styrelseuppdrag. Ingen ledamot vare sig lämnar banken, eller andra uppdrag, på grund av EU-reglerna som väntas bli verklighet i sommar. Mångsysslarna får sitta kvar. Anders Nyrén, ordförande i Handelsbanken, och ledamoten Sverker Martin-Löf biter sig till exempel fast vid styrelseborden. Och samtidigt behåller de sina andra uppdrag. Bara danskan Lone Fønss Schrøder får lämna bankens styrelse, men av andra skäl.
  • Dels motarbetar banken regler om att styrelseledamöter ska kunna bötfällas, det vill säga reglerna om att FI ska kunna utkräva skadestånd på uppemot 45 miljoner för ledamöter i bankerna som missköter sitt uppdrag. Tanken med reglerna, som är ett EU-direktiv, är att individerna ska få större ansvar för banken. Men det skulle tydligen inte få gälla Handelsbanken. Därför hade man ett eget förslag om att bankens aktieägare ska stå för notan om någon ledamot missköter sig.

LÄS MER: Krockkudde för Handelsbankens styrelse upprör FI

Men efter skarp kritik från FI och flera storägare backar nu Handelsbanken på den sista punkten. På måndagsförmiddagen skickar valberedningen ut ett pressmeddelande med information om att man har ”beslutat återta sitt förslag”.

Handelsbankens valberedning består av storägare med stark koppling till banken, två personer från storägaren Industrivärden (varav den ena är Handelsbankens ordförande Anders Nyrén). En från Lundbergfamiljen och en från bankens stiftelse Oktogonen. Bara en person – från Alecta – representerar institutionellt ägande, men Alecta var inte säker på att man skulle rösta för det generösa förslaget på stämman.

Industrivärdensfären har fram till nu stått för några de mest kontroversiella förslagen i årens stämmosäsong. Förutom Handelsbanken, har även Volvo väckt ägaruppror. Där har sfären bestämt sig för att öka arvodet till ordförande Carl-Henric Svanberg med 1 miljon kronor till 3,25 miljoner. Trots personalneddragningar (eller kanske tack vare)

Men valberedningens pudel i banken kan i alla fall vara ett tecken på att Industrivärdensfären (eller Handelsbankenssfären om man så vill) i alla fall besitter egenskapen att lyssna och ta åt sig kritik. En egenskap som ofta är väl dold hos sfären.

Eller kanske backar man helt enkelt för att undvika en riktigt bråkig stämma. 

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter