Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Ekobrottsmyndigheten, EBM, har gjort en förundersökning efter den märkliga kursrusningen i Metro för två år sedan. Nu kan SvD Näringsliv berätta att 23 personer utreddes misstänkta för grovt insiderbrott, bland annat personer inifrån bolaget – men att ärendet har lagts ner. 

LÄS MER: EBM utreder kursrusning i Metro

Det var i februari 2012 som en plötsligt kursrusning bröt ut i det då börsnoterade Metro. Aktien rusade förbi en 20-procentig uppgång på bara några timmar en fredagseftermiddag. Ingen utomstående, utan insyn, kunde förstå varför. Till slut började alla varningssignaler blinka rött i Stockholmsbörsens kontrollrum i Frihamnen. Aktien handelsstoppades.

LÄS MER: Krönika – Stockholmsbörsen rena Vilda västern

Nästa handelsdag kom en tänkbar förklaring. Storägaren, Stenbeckssfärens maktbolag Kinnevik, la ett bud på Metro och skulle köpa ut bolaget från börsen. I efterhand känns det uppenbart att någon kände till informationen och valde att utnyttja den för egen vinning.

”Vi misstänker att det har läckt information och att någon handlar på insiderinformation. Det är tyvärr vanligt förekommande att sådant händer i samband med bud”, sa Annika von Haartman, övervakningschef på Stockholmsbörsen.

LÄS MER: SEB kände till bud på Metro – gav köprekommendation

SvD har nu fått ut utredningsmaterialet kring händelsen. Där framgår bland annat att 23 personer var misstänkta för grovt insiderbrott. 

En av de misstänkta var en Nordea-kund, som hade en roll i Metro. Vilken roll är överstruket i dokumenten, men sannolikt högt uppsatt. Personen i fråga, som inte är bosatt i Sverige, handlade aktier i Metro via ett konto i Danmark innan transaktionen, framgår i materialet. 

”Kunden öppnade ett nytt värdepapperskonto inför dessa transaktioner. Den relativt korta tid som förflutit sedan köpet samt storleken på transaktionerna ger banken anledning att rapportera transaktionerna”, skriver Nordea.   

XuAu0mie_gKCmf6mvlsebt6K8onkduU0L-Oh5FtRABw

En annan som blev misstänkt är Carnegies kund Banque Invik i Luxemburg (i dag Catella Bank, som tidigare ägdes av IKEA-grundaren Ingvar Kamprad). Den aktuella fredagen, den 3 februari, köpte banken 700.000 Metro-aktier, motsvarande hela 10 procent av den totala omsättningen.

Efter att ha utrett samtliga 23 personer har Ekobrottsmyndigheten lagt ner förundersökningarna, en efter en. I samtliga fall lyder motiveringen ”Utredningen har inte kunnat visa att misstänkt fått del av insiderinformation”.

Under 2013 anmälde Finansinspektionen 164 fall av insiderbrott till Ekobrottsmyndigheten, framgår i FI:s årsredovisning. Det motsvarar en ökning med 47 procent från året innan. Men trots ökade anmälningar är det ytterst sällan någon fälls för insiderbrott.

Att bevisa att en person har handlat aktier är enkelt, men att visa att personen i fråga har fått del av insiderinformation och handlat på den är betydligt svårare.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter