Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Vi skriver i dagens tidning om hur bankerna försöker argumentera för att få möjlighet till högre bonus till utvalda medarbetare. Både Nordea och SEB vädjar till ägarna om att kunna få betala ut dubbelt så mycket bonus som det nya EU-direktivet anger. Annars tycks de övertygade om att deras ”ställning” som bank kommer att hotas. De verkar också tro att alla ”stjärnbankers” i ett svep kommer flytta till London om de inte kan få två årslöner i bonus. De skulle ju aldrig klara sig med bara en extra årslön.

bild

Många läsare har hört av sig och tycker att bankernas sätt att med näbbar och klor slåss för extra bonus är något absurd. Men det tycker inte storägarna, i stället lutar det åt att de vid årsstämmorna kommer att rösta för bankernas förslag.

Alectas ägaransvarige Per Frennberg säger att man kommer gå på bankernas linje.

– Vi tycker inte att det sker några excesser i dag, utan bankerna gör det här för att behålla personal, så vi är inte så upprörda utan tycker nog att vi kan försvara det, säger han och tillägger att de som ägare inte ska gå in och ”detaljreglera.”
– Löner måste vara bolagets ansvar. För om vi säger nej då blir det vårt ansvar att bankerna inte kan ge 200 procent (av lönen i bonus) om de nu tycker att det är viktigt, säger Per Frennberg.

LÄS MER: Svårt att förstå bankernas ohämmade kärlek till bonusar

Bankerna har själva kontaktat ägarna för att argumentera för sin sak i bonusfrågan, och de flesta ägare verkar ha charmats.
– Vi kommer nog vara medgörliga och tycker att vi kan försvara det, säger Per Frennberg.

Att det går att leva utan höga rörliga ersättningar har andra bolag bevisat sista åren. Till exempel har personer från försäkringsjätten Skandia hört av sig och påtalat att bolaget avskaffade all rörlig ersättning till ledningen 2012, och till majoriteten av koncernens anställda från och med ifjol.

Det har inte lett till uppsägningar eller svårigheter att rekrytera. Inte heller är bolagets ”ställning” hotad.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter