Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I våras rapporterade SvD om hur Nordea svartlistat kunder i ett hemligt register. Det rörde tusentals personer man inte ville göra affärer med, som registrerades med häpnadsväckande kommenterar. Vi avslöjade bland annat annat att personer som skådespelaren Johannes Brost och advokaten Claes Palme, bror till Olof Palme, fanns med bland de svartlistade.

LÄS MER: Nu granskas bankregistren 

Vi fick uppgifter om att flera storbanker svartlistat kunder genom åren, men samtliga fyra förnekade uppgifterna. Datainspektionen verkade till en början måttligt intresserat av våra uppgifter, men man uppgav att man planerade en större granskning.

LÄS MER: Nordeas Svarta bok är ”Chockande och brutal”.

Nu visar de att de menar allvar. Dataskyddsmyndigheterna i både Finland, Norge och Sverige ska tillsammans granska hur bankerna hanterar uppgifter om kunder de inte vill ha.

Våra uppgiftslämnare uppgav att förutom Nordea, skulle även Danske Bank bokföra svartlistade. Nu är det just Danske Bank och Nordea som hamnar i Datainspektionens skottglugg, men även Handelsbanken. Datainspektionen uppger att  just dessa bankerna har valts ut därför att de är verksamma i alla tre länderna. Men det finns det fler banker som är, utan att ingå i utredningen.

LÄS MER: Datainspektionen granskar banker

På senare tid har vi fått uppgifter om att en vecka efter vår Nordea-granskning i våras såg man till att upphöra med verksamheten. Därför blir det intressant att se om Datainspektionen bara kommer fokusera på hur bankerna hanterar kunduppgifterna i dag – eller om man faktiskt går tillbaka i tiden.

Fler bloggar