Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Två blogginlägg senare, och en debattartikel från namnkunniga förmånstagare – som ”utgår från att Postkodlotteriet svarar SvD” – blev det till sist en intervju med Postkodlotteriets vd Niclas Kjellström-Matseke. Bara några hundra meter från SvD sitter Postkodlotteriet i rymliga, ljusa lokaler i Waterfront Building. Där sitter både bolaget, Postkodföreningen och stiftelser.

SvD intervjuade Kulturstiftelsens ordförande Björn Sprängare nyligen. Och det lät som att han och Niclas Kjellström-Matseke inte alltid var överens i alla frågor. Men det låter annorlunda när frågan om det uppstår konflikter ställs till vd:n.

– Konflikt skulle jag inte säga. Vi har ett ytterst bra samarbete. Det är Novamedia Postkodlotteriet som stiftat stiftelserna i syfte att komma åt svenska gräsrotsinitiativ. För det andra vill vi stötta internationella aktörer. Vi har även en Kulturstiftelse som har fokus på kultur.

Det som kan ifrågasättas är huruvida lotteriet främst skänker pengar till de som behöver, eller om man främst ser stiftelserna som en marknadsföringskanal – som ska stödja kända projekt och personer. Något som i sådana fall skulle strida mot stiftelsens stadgar.

Ett exempel på när det hade kunnat ses som tveksamt är stödet till Abba-museet. Björn Ulvaeus och Benny Andersson kanske inte direkt tillhör några av Sveriges mest fattiga och utsatta personer. Men Niclas Kjellström-Matseke understryker att det inte är själva Abba-museet som fått miljonerna, utan Musikskattens Hus. Att Kjellström-Matseke hade ett möte där han erbjöd Björn och Benny ett antal miljoner förklarar han så här:

– Det mötet hade Björn Sprängare och jag tillsammans med dem, det är för att vi måste känna att vi kan representera båda sidorna (bolaget och Kulturstiftelsen) Vi ville göra ett samarbete för den svenska musikskatten, och Abba är en del av det. Och i dag står ett fantastiskt hus där ute, och det ägs inte av Abba utan av Musikskattens hus.

PKL10MHN

Björn Sprängare sa att det var viktigt att stiftelsens pengar inte blir en del av marknadsföringen, är det så att du vill marknadsföra lotteriet mer?

– Här är det viktigt att känna till att Lotteriinspektionen kräver att det ska vara transparent var pengarna går. Den som köper lotter ska kunna se vart pengarna tar vägen. Vi gör mycket för att vara tydliga, och i framtiden ska vi visa upp ännu tydligare var pengarna går.

Det står i en rekryteringsannons, som SvD tagit del av, att verksamhetschefen för stiftelsen ska kunna ansvara för seniora personer som Bill Clinton och Tony Blairs staber. Att den typen av uppdrag är viktigt för stiftelsen framgår inte i dess stadgar. Men frågan är, om det är viktigare att ha bra relationer till internationella höjdare än till de mest behövande organisationerna? Många organisationer har uppgett för SvD att de är för små för att få pengar från lotteriet.

– Det är klart att alla organisationer inte kan få pengar från Postkodlotteriet. Det finns ingen rättighet att få pengar från Postkodlotteriet. Det här är ett kommersiellt initiativ med allmännyttig agenda. Det finns ingen garanti att man får stöd för Postkodlotteriet. Det är stenhård konkurrens om att bli förmånstagare. Men vi jobbar med massa personer som inte får samma lyskraft i media.

 Men är det inte i er egen marknadsföring främst, där Clinton med fler ingår, och inte de små okända organisationerna?

– Nej jag skulle säga att vi visar upp gräsrotsinitiativ.

Men det räcker med att komma in här i era lokaler för att direkt möta bilder av Clinton och Mandela?

– Jo men det finns bilder på glada ungdomar i ett afrikanskt land också. Men det är klart vi använder alla delar i vårt kvitto tillbaka till konsumenterna.

 

* I helgen har en längre intervju kunnat läsas i SvD, där Niclas Kjellström-Matseke berättar om sin lön, kritiken från kunderna och sin syn på spelmissbruk.

* Se TV-intervjun med Niclas Kjellström-Matseke här. 

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter