Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det finns en del mysterium i bankvärlden. Eller snarare i svenskarnas relation till bankvärlden. Något, som till och med en del bankanställda i tysthet förvånas över, är sparräntorna. Medan det ofta diskuteras, pressas och förhandlas boräntor är det betydligt lugnare för bankfolket när det kommer till kundernas kontosparande.

Exakt hur många miljarder som banksystemet lånar gratis av svenskarna finns ingen statistik på. Det vill säga hur mycket pengar som ligger i bankvalven utan att ge kunden någon ränta över huvud taget. Bankerna är måttligt engagerade i att ta fram den siffran. För den skulle väcka reaktioner.

I dag finns totalt 1250 miljarder kronor på svenska bankkonton. En viss del av den totala sparkakan genererar ränta till kunderna, men en stor del av det skänks bort till ”bankvinnande ändamål”. Och kontosparandet bara ökar. År 2007 uppgick sparandet till 700 miljarder kronor, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB).

Finanskrisens börsfall har skrämt bort många sparare från aktiehandel och fått dem att i stället fastna vid sparkontona i brist på alternativ. Men de allra flesta väljer, av någon märklig anledning, de sämsta sparkontona.

I förra veckan kom en ny undersökning, från jämförelsesajten Compricer, som jämförde bankernas sparräntor. Det var bara ytterligare en bekräftelse på det vi redan visste när det kommer till sparräntor: storbankerna är snålast, mindre banker generösare.

Bland storbankerna ligger SEB ”bäst” till just nu, med en sparränta på 0,55 procent för den som vill spara 50 000 kronor och ha fria uttag. De andra tre storbankerna Handelsbanken, Swedbank och Nordea erbjuder klena 0,1 procent vid samma villkor. En titt på lönekontona visar att räntan i nästan samtliga fall ligger på 0 procent.

Det ska alltså jämföras med att många mindre nischbanker, med insättningsgaranti, erbjuder sparräntor på 2,30-2,50 procent. Paradoxalt nog lockar de ändå betydligt mindre sparkapital från svenska hushåll.

Enligt en undersökning som SBAB gjort har svenska folket förlorat 9,7 miljarder kronor hittills i år på att ha sina pengar liggande på konton med dålig ränta (man har tagit SCB:s uppgifter om genomsnittliga räntan för svenska hushåll och jämfört med en ränta på 2,2 procent).

Nu har visserligen SBAB ett eget intresse i att uppmärksamma de dåliga räntorna, eftersom banken själv erbjuder höga sparräntor. Men uppgifterna säger ändå mycket om bankkundernas beteende.

Storbankernas delårsrapporter visar tydligt hur de, trots sina låga räntor, kan fortsätta att glädjas åt nya sparpengar från hushållen. Bara Swedbank antyder i sin rapport att man kände av ”ökad inlåningskonkurrens i Sverige” även om sparpengarna fortsatte att strömma in.

Hos Handelsbanken växte inlåningen från hushåll med 12 miljarder under årets första halvår. Medan det i SEB:s delårsrapport framgår att man lockade in ”2,9 miljarder kronor under de första sex månaderna”, från privatkunder.

Ett mantra som hörs i bankvärlden är att det är svårare att tjäna pengar på sparkonton i tider av låga räntor, som nu när reporäntan är 1 procent. Det stämmer att bankernas marginaler på inlåningssidan är lägre nu än i tider med hög reporänta.

Det är svårare att försöka ha lika höga marginaler vid låg ränta, eftersom det inte finns lika mycket att ta av. Men omöjligt att tjäna pengar på sparpengarna är det långt ifrån inte. Det brukar heta att det är svårare med marginalerna i lågräntetider för att kunderna ju inte kan acceptera hur låg ränta som helst. Men tydligen, så gör vi det.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter