Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

För varje dag som regeringen har duckat för att uttala sig om Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvists framtid har situationen förvärrats. Den påtagliga tystnaden har förlängt skadan. På spel står förtroendet för en av Sveriges viktigaste myndigheter.

Det har nu gått flera dagar sedan styrelsen öppet uttryckte sitt missnöje. Och först nu har regeringen meddelat att Hillevi Engström tänker hålla presskonferens om Angeles Bermudez-Svankvist klockan 12.30. Vilket vi kan anta betyder att hon ska avsättas.

På flera dagar har det inte hörts ett ljud från ansvarig minister.

– Jag kommer inte säga något annat än det jag redan sagt, sa Niklas Gillström, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), till SvD på söndagsmorgonen. Och han kan till en början inte ens upprepa vad han redan sagt, utan säger bara:

– Er tidning har skrivit om det här i flera dagar. Vi kommer att återkomma.

Att tidningarna har ”skrivit om det här i flera dagar” borde vara ett högljutt alarm för regeringen. Enligt medieuppgifter har Hillevi Engström hoppats på att Angeles Bermudez-Svankvist själv ska avgå. Naturligtvis smidigast för regeringen att slippa hålla i yxan, men knappast den snyggaste metoden för ett avsked – att hoppas på att Angeles Bermudez-Svankvist själv ska ge upp om pressen utifrån bara blir tillräckligt hård.

Av gårdagens SvD-intervju blev i alla fall den saken tydlig: generaldirektören tänker inte kliva av tronen självmant.

Som ansvarsfull ägare går man antingen ut och avskedar generaldirektören, som just nu börjar få omåttligt med kritik för varje steg hon tagit (som att arbetsgivaren betalat en enskild taxiresa).

Eller så går regeringen ut till Angeles Bermudez-Svankvist försvar. Ett öppet ställningstagande är det minsta man kan begära av en seriös ägare när generaldirektören sågas offentligt.

LÄS MER: Någon måste bort från Arbetsförmedlingen

LÄS MER: Styrelsen agerar oprofessionellt 

I bolagsvärlden är det ordföranden som ska gå ut och avsätta eller backa upp den vd som man tillsatt. Men i myndighetsvärlden är det regeringens uppgift.

Att dra ut på lidandet som regeringen gjort i flera dagar är inte särskilt snyggt skött.

Regeringen borde redan tidigare ha skyddat eller avskedat Bermudez-Svankvist.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter