Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Kampen om Sveriges mest förmögna kunder trappas upp. Nu vässar sig Söderberg & Partners på det lönsamma området genom att plocka över anställda från Erik Penser. Samtidigt utnämner man sig till storbankernas ”största utmanare”. 

Dagarna efter att HQ Bank hade blivit av med sitt tillstånd och höll på att gå under i augusti 2010, var det många tillfrågade aktörer som avböjde att köpa hela banken. Nästan alla höga chefer i Banksverige fick ett samtal med frågan. Men det fanns en verksamhet som konkurrenterna suktade efter: private banking – kapitalförvaltning åt förmögna kunder.

Under dramatiska former, mitt under HQ-krisen, lockade Carnegie över ett 40-tal anställda – i stort sett hela HQ Banks private banking-avdelning. Det här området har på senare år blivit allt mer betydelsefullt i bankvärlden.

SEB:s Annika Falkengren sa till SvD i våras att man vill locka till sig ”bra kunder”.

”Vi vill inte att kunder bara kommer till banken för att de vill ha billiga tjänster”, sa hon. Flera banker resonerar likadant just nu. Det är de rika kunderna man vill åt. I Sverige har nära 80 000 av de rikaste bankkunderna en sammanlagd förmögenhet på runt 600 miljarder kronor, enligt en studie som SvD skrev om i fjol.

I morse skickade Söderberg & Partners ut ett pressmeddelande till journalister med rubriken ”Söderberg & Partners etablerar sig som största utmanaren till bankerna”.

Bolaget har rekryterat fyra private banking-rådgivare från Erik Penser Bank. Söderberg & Partners har sedan 2007 satsat på rådgivning till förmögna privatpersoner.

– Företaget har tidigare rekryterat många duktiga medarbetare från flera av storbankerna och specialiserade aktörer. I och med rekryteringen tar nu Söderberg & Partners ytterligare ett steg i sin satsning på private banking-området, skriver man i meddelandet.

Tillsammans har storbankerna en marknadsandel på runt 85 procent av affärsområdet private banking, medan de mindre aktörer står för resterande del.

Enligt Gustaf Rentzhog, vd på Söderberg & Partners, kommer bolaget att ”nå positionen som den största utmanaren till storbankerna inom private banking-segmentet.”

Att man blir ”största utmanaren” är visserligen självutnämnt, men klart är att kampen om de rika kunderna hårdnar.

 

 

LÄS MER: Under 2011 gjorde vi en granskning av pensionsrådgivarna, och om hur vissa produkter som ”fond-i-fonder”, kan kosta kunderna upp till en halv miljon i avgifter. Utvalda delar av granskningen:

Din pensionsångest bygger deras vinst

Dammsugarförsäljare kallar sig inte rådgivare

Pensionsbolagens dolda makt

Provisioner styr din pension  

1 miljon fattigare efter pensionsråden

 

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter