Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I måndags skrev jag här om att många kunder ångrat att de bundit sin ränta. Flera läsare vittnar om hur deras bundna räntor förlängs och binds om med lika många år automatiskt – utan underskrift. Framför allt handlade det om Handelsbankens kunder. Men nu backar banken och ändrar sina tidigare regler. 

Handelsbankkunden Jakob Pernvik, vd för webbyrån Triggerfish, fick sitt lån ombundet på fem år – till 6 procents ränta.

– Banken band om lånet på fem nya år med rådande ränta som var närmare 6 procent från det tidigare betydligt lägre. Banken var helt omöjlig att ändra sig trots alla möjliga påtryckningar, sa han i måndags efter min artikel om nackdelen med bundna räntor. Många läsare som mejlade hade liknande erfarenheter.

Även Expressenjournalisten Niklas Svensson råkade ut för samma sak.

– I maj meddelade jag Handelsbanken att jag ville byta bank till Nordea. Nu hade de ändå förlängt mina bundna lån. Vad gör jag?, skrev han på twitter tidigare i veckan.

LÄS MER: Baksidan med bundna räntor

Han berättar för SvD att det skulle kosta honom 20000 kronor att bryta lånet. Men han erbjöds av Handelsbanken 10000 kronor i rabatt ”på grund av omständigheterna”. (läs mer i morgondagens tidning)

Handelsbanken är den enda storbank där ombindning fortfarande sker automatiskt. Men även Swedbank låter bundna lån övergå i ett nytt bundet lån, på lika många år, om kunden inte agerar – men Peter Borsos på Swedbank hävdar att man aktivt försöker få tag på kunden först.

Nordea slutade med den automatiska övergången förra hösten – och låter numera bundna lån som löpt ut övergå i rörlig ränta tills kunden ber om något annat. Det gör även SEB.

– 
Det är förstås kunden, och ingen annan, som ska ta beslut om vilken tid ett bolån ska löpa på. Därför förlängs inga bolåneavtal med fast ränta automatiskt hos oss, säger Gunilla Nyström privatekonom på SEB och kallar det för ”en viktig princip”.

Hos Handelsbanken däremot binds alltså lånen om automatiskt. Det medger också Bengt Carlsson, presschef på Handelsbanken. Han förklarar det först med att många kunder vill att det ska ”vara på det sättet” att lånen binds om automatiskt – och inte övergå i rörligt.

Men han ringer upp efter ett tag och berättar att banken har ändrat sig.
– Efter 30 september kommer vi gå över till att det blir tremånadersränta automatiskt om inget annat uppges.
Hur kommer det sig att nu ändrat er?
– Det finns kundönskemål om det.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter