Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

En av Riksbankens mest högljudda kritiker skruvar upp tonläget. Under Almedalsveckan i Visby har den tidigare direktionsmedlemmen Lars EO Svensson, som lämnade Riksbanken i våras, fortsatt kritisera sina tidigare kollegor.

– Riksbanken ska inte bedriva bostadspolitik. Riksbanken ska inte försöka påverka hushållens skuldsättning eller bostadspriserna, säger den förre detta vice riksbankschefen i en intervju med tv-kanalen EFN i Almedalen.

Han vidhåller sin teori om att reporäntan bara får effekt på bostadspreiser och skuldsättning på kort sikt, men inte långsiktigt.

– Det enda man gör är att skapa hög inflation och hög arbetslöshet.

På frågan vad nationalekonomen helst skulle vilja ändra i svensk ekonomisk politik är det återigen Riksbanken som får sig en känga.

– Riksbanken har försökt justera skuldsättningen och missat inflationsmålet, och skapat onödigt hög arbetslöshet utan att få någon effekt på skuldsättningen. Det är det största problemet med dagens ekonomiska politik. Riksbanken ska hålla sig till de lagstadgade målen.

I dag på ett seminarium verkar han ta kritiken till en ny nivå, enligt referat på twitter. Aftonbladets politiske chefredaktör Karin Pettersson på plats skriver att Lars EO Svensson säger:

– 60 000 arbetslösa är gisslan i ett spel som Riksbanken spelar.

Och även här upprepar han att Riksbankens penningpolitik inte är ”legitim”.

– Deras uppdrag är enligt Riksbankslagen att stabilisera inflationen – inget annat.

Under tv-intervjun i EFN hänvisade programledaren till att ”någon” (SvD Näringsliv) skrev om hur Riksbankens räntebana alltid slår fel.

LÄS MER: Riksbanken usel på att spå framtiden

– Karolina Ekholm och min räntebana har legat mycket närmare vad som sedan blev utfallet, men Riksbankens räntebana har gått tillbaka till en hög ränta ganska snabbt och så har det inte blivit. Marknaden har förstått sig på vad räntan kommer blir betydligt bättre än Riksbanken, svarar den tidigare riksbanksledamoten.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter