Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Bostadsbubblan är inte bara en bankfråga, det är väldigt mycket en politisk en fråga. Det säger Swedbanks ordförande Anders Sundström, som anser att politikerna borde göra mer för att bromsa hushållens ökande skuldsättning.

I dag meddelade Riksbanken att man lämnar räntan oförändrad på 1 procent, som väntat. En viktig orsak till att Riksbanken länge inte velat sänka räntan mer är oron för svenskarnas bolåneskulder. I måndags kom siffror som visade att utlåningen till svenska hushåll ökade med 4,7 procent i maj. I april var motsvarande siffra 4,6 procent. Några procents ökning kan låta lite, men man ska komma ihåg att skulderna för bostäder nu är svindlande 2 266 miljarder kronor. Så ett par procents ökning innebär en stor förändring i kronor och ören.

LÄS MER: Politiker tycker om bostadsbubblor

Anders Sundström, bland annat ordförande i Swedbank – och avgående vd i Folksam – säger att bankerna visserligen har ett visst ansvar. De ska se till att inte låna ut pengar till dem som inte kan betala tillbaka.- Men det är inte bara bankerna, säger han när vi träffar honom i hans rymliga vd-rum som han snart ska lämna över till börschefen Jens Henriksson.

– Samhället och politikerna har också ett ansvar att ha incitamentssystem som inte onödigt skapar fastighetsvärden som är orimliga. Det handlar om fastighetsskatt, ränteavdrag, och räntenivåer, säger Sundström och fortsätter:

– Jag tillhör dem som är för reglering, och jag stödjer kravet på mer eget kapital. Men politiken kan heller inte fortsätta elda på bostadsutlåningen, genom att inte bygga bostäder och behålla ränteavdragen och tro att bara bankerna ska lösa problemet. En eventuell bostadsbubbla är inte bara en bankfråga, det är väldigt mycket en politisk en fråga.

Vad hade du gjort om du var politiker i dag då?

– Jag hade gjort det enklare att bygga bostäder. Det behövs förändringar vad gäller ränteavdrag, men man kan inte ändra det över en natt. Som politiker har jag varit med och sänkt avdragen tidigare. När jag började i politiken var avdragen 80 procent. Det drev fastighetspriser. Jag var med och tog sådana svåra beslut på den tiden, så den nya generationen ska väl göra något de också, säger Sundström.

Flera ökar alltså trycket på politikerna, både från bankhåll och indirekt från Riksbanken. Riksbanken, med chefen Stefan Ingves, skriver i dag att det finns mer ”effektiva verktyg mot skuldsättning än reporänta.”

 

LÄS MER: I morgondagens SvD Näringsliv kan du läsa en längre intervju med Anders Sundström. Där pratar han om hur makt skadar, varför H&M är bättre för svenskarna än IKEA – och varför en socialdemokrat i Norrbotten är närmare näringslivet än en moderat i Stockholm.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter