Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I början av juni uppgav det Wallenberganknutna riskkapitalbolaget EQT att man startar ett nytt Sverigebaserat bolag med en öppnare strategi. I det nya ägarbolaget skulle en helt ny styrelse bildas. När jag frågade EQT:s vd Conni Jonsson om styrelsen blev svaret:

– Majoriteten kommer att vara européer men inte uteslutande. Tyskland är vår viktigaste marknad så vi måste ju ha folk som kan Tyskland. Men de här killarna som vi har i åtanke kan ha vilken nationalitet som helst.

– Bara killar alltså? frågade jag och fick svaret:

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu har vi svaret. Det blev bara ”killar” (även kallat medelålders män). Men det är onekligen en makttät styrelse, och alla har de någon Wallenberg/Investor-koppling. Så här ser den ut:

LÄS MER: Vi kan inte gömma oss längre

* Josef Ackermann, före detta vd för Deutsche Bank och numera styrelseordförande i Zurich Insurance Group (och medlem av Investors styrelse)

* Marcus Wallenberg, bland annat styrelseordförande i SEB, Saab, Electrolux och LKAB (och medlem i Investors styrelse)

* Leif Östling, bland annat ordförande i SKF (där Wallenbergs stiftelse är huvudägare)

* Conni Jonsson, vd och grundare av EQT (med delvis Wallenbergs maktbolag Investor som ägare)

* Finn Rausing, bland annat styrelseledamot i Tetra Laval (och Alfa Laval där Wallenbergs stiftelse är storägare)

Det har alltså inte fiskats långt utanför den egna sfären. Och, kanske som en direkt följd, verkar det där letandet efter ”tjejer” alltså ha gått sådär.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter