Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

En vd har förmodligen aldrig sågats så hårt offentligt som Poolias Monika Elling. Hon beskrivs som inkonsekvent, ologisk och omdömeslös av många av de 30 anonyma tillfrågade i ett chefstest av tidningen Chef. Det ledde till ett tvärt slut på hennes vd-karriär i går. Förmodligen inte bara på bemanningsföretaget Poolia, sannolikt kan hon efter den här exceptionella sortin utesluta alla tänkbara vd-jobb i framtiden.

Det finns många onda ord och beskrivningar bland de anonyma kommentarerna i testet. Någon säger att Monika Elling ägnar sig åt psykisk nedbrytning och offentliga utskällningar. Men det fanns andra som kunde vittna om motsatsen. En anställd beskriver henne som inspirerande. Hon jobbar, enligt testet, nästan jämt. Och hon verkar förvänta sig detsamma av de anställda. Att jobba över på kvällen ska hon ha beskrivit som en självklar merit.

LÄS MER: Bättre vinst för Poolia

Att bolag gör sig av med vd:ar händer. Men det här skedde under värsta tänkbara former. Först en chefsavrättning i media, därefter har ”Monika tyvärr inte styrelsens förtroende längre”, som Poolias ordförande Björn Örås uttryckte det. Bara en vecka innan hade styrelsen uttryckt sitt stöd för vd:n. Hela den kladdiga avskedsprocessen säger mer om styrelsens kompetens än om vd:ns.

Om vi utgår från att varenda anonym kommentar stämmer, varför hade inte styrelsen agerat tidigare? Kände bolagets högst ansvariga grupp inte till vd:ns ledaregenskaper? Ett sådant massivt motstånd kan omöjligt segla styrelsen obemärkt förbi. Görs inga egna medarbetarundersökningar på Poolia? Hur gick rekryteringsprocessen till?

Dessutom borde en viktig aspekt vägas in i ett sådant här chefstest: tidpunkten. En chef i en pressad bransch med uppdrag att omorganisera och säga upp anställda är ingen tacksam uppgift. Det är ett uppdrag som inte direkt kommer få de anställda att jubla i kör och vifta med hejaflaggor.

Sedan tillfrågas de anställda vad de tycker.

Poolias ordförande Björn Örås uttryckte det bra i själv i går: ”Det är ett misslyckande från min sida”. Men det är, rättare sagt, ett kollektivt misslyckade från hela styrelsen.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter