Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Läkemedelsjätten Astra Zeneca meddelade på morgonen att man slutit ett samarbetsavtal med Karolinska institutet, KI. Enligt den relativt nye vd:n Pascal Soriot ska bolaget fortsätta samarbeta mer med andra bolag.

– I grund och botten vill vi ha så många samarbeten som möjligt, säger han i en intervju med SvD.

I går träffade jag Astra Zenecas nya franska vd på Hotell Scandic Anglais i Stockholm, när han var på ett snabbt Stockholmsbesök. Redan då pratade han om samarbetsavtalet med KI, som offentliggjordes nu på morgonen. Astra Zeneca och KI ska alltså ha ett gemensamt center för forskning om hjärt- och kärlsjukdomar och metabola sjukdomar.

LÄS MER: Välbetalt för Astras topp

– Det här samarbetet med Karolinska Institutet är väldigt viktigt. De har otroliga forskare, säger vd Pascal Soriot i sin första Sverigeintervju och berättar att det är så här Astra Zeneca ska fortsätta jobba framöver: mer samarbeten med andra bolag och med akademin.

Nyligen har bolaget ingått ett samarbete med ett annat bolag, Moderna Therapeutics i Boston, och de här samarbetena är paradexempel på hur Astra Zeneca ska jobba framöver.

– Vi kommer låna deras teknologi. För att maximera värdet av samarbetet som vi nu ingår med Karolinska, så kommer forskarna där använda Modernas teknologi och samtidigt jobba med våra forskare i Mölndal. Jag tror det är ett framgångsrecept att ha flera samarbeten, säger han.

Görs det för att spara kostnader?

– Nej utan mer om vi går flera bolag tillsammans är vi smartare än bara ett. Så om två bolag går samman, eller om ett bolag och en akademisk institution går ihop, så blir vi fler hjärnor. Och flera hjärnor är starkare, på det här sättet får vi människor att gå ihop för att komma med flera bättre idéer.

LÄS MER: Astra är ett skräckexempel

Det är ingen hemlighet att Astra Zeneca är i skriande behov av nya idéer och framgångsrika läkemedel. Storsäljaren Crestors patent löper ut år 2016, Crestor inbringade drygt 40 miljarder kronor för Astra Zeneca i fjol. Det är alltså en intäktskälla som bolaget till stora delar kommer bli av med. Under fem år ska Astra Zeneca bidra med upp till 100 miljoner dollar, motsvarande cirka 675 miljoner kronor, i det nya KI-centret som ska ligga i KI:s campus.

Men Astra Zeneca har länge krympt, nu är det bara produktion i Södertälje och forskning i Mölndal. Hur viktigt är Sverige för bolaget?

– Sverige är väldigt viktigt för oss, säger Pascal Soriot med eftertryck och fortsätter:

– Först av allt, Astra Zeneca krymper lite över allt och det beror på att vi har förlorat patentskydd för ett par produkter. Så vi har dragit ner lite i Storbritannien också, det gäller hela bolaget. Men Sverige är väldigt viktigt för bolagets framtid.

Avtalet med Karolinska är, enligt vd:n, bolagets hittills största avtal med en akademisk institution i Sverige. Och han försäkrar alltså att man kommer fortsätta växa i Sverige.

– Ja, sedan 2010 har vi investerat nästan fem miljarder svenskar kronor i produktion, utveckling av forskningsdelen i Mölndal och i akademiska samarbeten. Och vi ska fortsätta investera för att behålla vår närvaro här.

 

LÄS MER: Inom ett par veckor publiceras en längre intervju med Pascal Soriot i SvD Näringsliv. Då pratar han om sin kritiserade ersättning, om vad regeringen bör göra för svensk forskning – och varför han lämnade veterinäryrket.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter