Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Att Nordeas ordförande och storägare Björn ”Nalle” Wahlroos nobbar aktier i banken väcker frågor. Han gör en vändning – som kan indikera att bolagets högsta chef anser att banken är för dyr.

I går kväll, direkt efter att statens försäljning av Nordeaaktier offentliggjordes vid 6-tiden, fick bankens vd Christian Clausen ett samtal från statssekreterare Erik Thedéen. Han berättade att staten nu ska sälja en stor del av aktieposten. ”Lycka till” var Clausen kommentar (obs ej ironiskt) (inte vad som framgått i alla fall).

LÄS MER: Nordeaförsäljning gav 19,5 miljarder

Aldrig har jag velat vara en fluga på väggen i Nordetopparnas kontorsrum så mycket som nu. Bankens ordförande Björn Wahlroos har länge varit tydlig: När staten säljer Nordeaaktier är han, via sitt bolag Sampo, redo att köpa – om än en mindre del.

”Vi är tydliga med att vi kan ta en liten bit av innehavet vid en försäljning”, sa han så sent som i höstas till SvD Näringsliv, apropå förnyade försäljningsrykten. Han tillade att ”det handlar om att visa för marknaden att vi är där”.

Men du köper inte aktier för flera miljoner – eller miljarder – bara för att ”visa marknaden” något. Det primära är att du tror att det är en bra affär.

BLOGG: Oväntat liten Nordeaförsäljning

Men sedan Wahlroos senaste uttalande har bankens aktie rusat med 25 procent. Och nu är det andra besked. Björn Wahlroos finländska finans- och försäkringskoncern Sampo är inte en av dem som köper Nordeaaktier. Nu heter det att Sampo bara skulle ha köpt om det behövdes.

Vi kan bara spekulera i om det finns andra anledningar till att Sampo inte slängde in i en köporder i går. Tycker Björn Wahlroos att aktien har rusat för mycket? Börjar banken närma sig en övervärdering? Skulle han ha tryckt snabbare på köpknappen om staten sålde tidigare när aktien stod i en lägre kurs?

LÄS MER: Wahlroos köper om staten säljer

Det är sådana frågor som vi förmodligen aldrig kommer få uppriktiga svar på. En del på marknaden menar att det kan handla om att Sampo inte vill komma upp i 25-procentsgränsen. Om ägandet kommer upp i 25 procent omfattas bankägaren av andra mer komplicerade regler. Men det är knappast en färsk nyhet för den finländske storägaren, som i dag har 21,2 procent av kapitalet i banken.

Wahlroos är en affärsman och beskrivs som makttörstig. Trodde han att det var en bra affär att köpa aktier nu, skulle han ha slagit till. Att Wahlroos inte ser det som bästa läget nu finns flera indikationer på.

Så sent som för en vecka sedan, i en intervju med Reuters, sa han att aktieåterköp inte är aktuellt nu när banken närmar sig en position där man har överskottskapital. Nej, då är utdelningar bättre för att skifta ut överskottskapital till aktieägarna, menade Wahlroos. Han poängterade då att Sampo tidigare bara ”köpt tillbaka aktier när de varit klart undervärderade”.

Att Wahlroos vid tidigare tillfällen uttryckt att han tänker köpa aktier i Nordea har ett stort signalvärde till marknaden. Men att han nu låter bli riskerar att säga mer.

I och med svenska statens försäljning så fortsätter banken samtidigt sin väg mot att bli en mer nordisk bank, och mindre svensk. En hel del av köparna är dessutom utländska investerare, bekräftades under gårdagen. Ägarmönstret följer alltså de senaste årens interna ommöblering.

När Nordeas vd Christian Clausen tillträdde 2006 bestod halva ledningen av svenskar. I dag finns bara en. Det är egentligen inga problem i att banken blir mindre svensk – förutom ett framtida potentiellt dilemma: är det ändå svenska staten som ska bjuda på stödpaket vid nästa kris när danskar och finnar ber om det? Det kan vi nog räkna med.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter