Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Förslaget om att det ska bli billigare att bryta bundna ränteavtal i förväg väcker reaktioner. En KTH-forskare menar att det borde ha skett tidigare och riktar svidande kritik mot FI. Från bankhåll är man positiv till förändringen – och tror det kan få flera att binda räntan.

För den som av olika skäl tvingas bryta ett bundet låneavtal i förväg kan det i dagsläget bli en dyr affär, i värsta fall kan det kosta upp till flera hundra tusen. Det har flera hushåll fått erfara efter till exempel arbetslöshet eller skilsmässa. Nu kan det bli slut på den dyra så kallade ränteskillnadsersättningen, som vi kunnat läsa de senaste dagarna.

Mäklaren Rickard Engström, som är doktorand på KTH inom fastighetsekonomi, har undersökt systemet för ränteskillnadsersättning och han anser att det länge har gett alldeles för stor fördel till bankerna.

– Sverige har i dag västvärldens bankvänligaste system för ränteskillnadsersättning, i min undersökning hittar jag inget land där tidigare regeringar varit lika styrda av finansvärlden, säger han.

Rickard Engström anser att det är glädjande att nuvarande regering uppmärksammar frågan, men anser att det borde ha skett tidigare.

– Hade det funnits ett fungerande konsumentskydd hade detta upptäckts tidigare. Finansinspektionen har svarat på mina frågor men de har varit i princip ointresserade och helt okunniga om dessa frågor. I dag diskuteras det här flitigt men FI ska ligga först och inte sist i dessa frågor, säger han.

SE MER: Jämför din ränta i SvD:s Räntekarta

Något Rickard Engström också reagerat på är att konsumenten inte får en specifikation över hur ränteskillnadsersättningen är beräknad, som vilka räntor och löptider som använts. Finansinspektionens mejlsvar till honom när han frågat hur de ser på frågan är att ”bankerna gör lite olika vid beräkning av ränteskillnadsersättning”.

– Det säger en hel del om konsumentskydd och tillsynen i dag, säger Rickard Engström.

Finansinspektionen har avstått från att kommentera kritiken.

Bankerna är delvis positiva till det nya förslaget. Rodney Alfvén, ir-chef på Nordea, medger att det i dag inte är en bra modell. Samtidigt som Nordea räknar med att det nya förslaget kan få flera kunder att binda räntan.

– Vi ser att det här ger incitament till kunderna att binda räntan, och det bidrar till en tryggare miljö och stabilitet, säger han.

Peter Borsos på Swedbank tycker också att förslaget låter rimligt. Samtidigt håller han med Nordea:

– Om det blir en lägre kostnad att bryta avtalet så är det ett mindre beslut att binda, så då skulle det kunna ha en sådan effekt att flera väljer att binda.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter