Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Jag skrev för ett tag sedan om min första jobbjakt som tonåring under en lågkonjunktur. Men de två näringslivstoppar jag pratat med har inte stött på några direkta problem för att få sina första jobb. Däremot har deras första slitjobb fungerat som en motor för att klättra uppåt.

Riskapitalisten Harald Mix, som växte upp i Borlänge, berättar att det på hans tid aldrig var särskilt svårt att få jobb.

– Då kunde jag få jobb på posten eller på Domnarvets Jernverk. Det var inte de mest glamorösa jobben, men då på den tiden kunde man få sommarjobb om man försökte. Det fanns en stor efterfrågan, säger han.

LÄS MER: Nu berättar alla om sina första jobb

Harald Mix har bland annat ”bockat armeringsjärn” en sommar till Forsmark.

– Och den kanske mest spännande upplevelsen var när jag jobbade på kokslossningen. Vi tog in tågen från Luleå med koks som sedan skulle bankas ut. Ibland fastnade de här stora stenarna. Då fick man klättra in i ett och peta loss dem. Det var inte världens trevligaste jobb, säger han men slår fast att det samtidigt fanns fördelar:

– För det fick mig nog att inse att jag behövde skaffa en bra utbildning och få jobb på ett annat ställe, säger Harald Mix, som i dag är vd för riskkapitaljätten Altor och under 2011 deklarerade en inkomst på 28 miljoner kronor.

Hur Altor, som äger många svenska bolag, kan bidra för att få in fler ungdomar har vd:n inget klart svar på i dag. Men han säger att det är något man funderar över.

– Jag tror vi skulle kunna gå i mindre företag och hjälpa till och vara lite företagsdoktor. Det är något vi har diskuterat men än har vi inte exakt kommit på hur vi ska göra det.

LÄS MER: Så ser Södertäljes unga på framtiden

Finansmannen och OMX-grundaren Olof Stenhammar hade också lätt för sitt första jobb. Av naturliga skäl. Han är uppväxt på en gård i Östergötland, och där fanns alltid något att göra.

– Mitt första jobb fick jag 10 – 11 år gammal. Jag fick gå vid sidan av två ardennerhästar, som var spända framför en vagn där gubbarna lastade på hö från höhässjor, där jag med en lövruska motade bort besvärliga flugor och bromsar, berättar han och tillägger att ingångslönen var 25 öre timmen.

Olof Stenhammar beskriver dagens ungdomsarbetslöshet som ”ett gissel”. Han tror att det har att göra med att utbildningen inte är anpassad till efterfrågan.

– Vissa branscher har ju svårt att få tag i ungdom med rätt utbildning, säger han men anser också att lönesättningen måste anpassas till utbildning och erfarenhet.

– Ungdomar måste räkna med ganska väsentligt mindre betalt i början av sitt arbetsliv.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter