Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Inkassobolaget Lindorff är på väg till börsen. Inom ett år borde bolaget, som ägs av Altor och Wallenbergs maktbolag Investor, vara börsnoterat. Det säger Altors vd Harald Mix – samtidigt som han avslöjar när Apotek Hjärtat ska börsnoteras.

Innan riskkapitaljätten Altors kapitalmarknadsdag drar i gång på bolagets huvudkontor i dag ger vd Harald Mix en intervju till SvD under en lunch. Där berättar han delvis det han kommer att prata mer om under de kommande timmarna: vilka av Altors bolag som är mogna för börsen.

– Av de bolag som vi har i vår portfölj, som börjar bli mest mogna för börsen, är Lindorff ett sådant bolag, säger han.

Harald Mix lyfter fram huvudkonkurrenten Intrum Justitia som har haft en stark utveckling på börsen. Sedan Intrum sattes på börsen av riskkapitalbolaget IK 2002 har aktien stigit med runt 150 procent.

– Det finns naturliga skäl till att sådana bolag passar väldigt bra på börsen, säger Harald Mix, som tror att bolaget borde värderas i linje med Intrum – som i dag har ett börsvärde på omkring 10 miljarder kronor. Det blir med andra ord ett nytt storbolag som väntar Stockholmsbörsen.

LÄS MER: riskkapitalister: vi uppträder inte seriöst

Han har tidigare flaggat för SvD Näringsliv, i en intervju i slutet av förra året, att Lindorff passar på börsen. Då lät det dock som noteringen låg längre bort. ”Långsiktigt tror vi att börsen är ett bra hem för framgångsrika bolag”, sa han då och nämnde Lindorff som ett exempel. Men nu är han tydlig med att det finns en snar tidsplan:

– För Lindorff handlar det om första halvåret nästa år. Jag tror inte vi hinner tidigare.

Enligt uppgift till SvD kommer den andra ägaren, Investor, bli kvar som ägare i bolaget efter noteringen. Men Harald Mix uppger att Altor inte heller kommer vilja släppa greppet helt om Lindorff.

– Vi har inte kommit så pass långt, men vi resonerar så här: resan har inte upphört med Lindorff. Vi har ägt bolaget i tio år och det finns en bra långsiktig tillväxt och vi är gärna med och fortsätter på den resan.

Det andra Altorägda bolaget som kan hamna på börsen inom ett år är logistikbolaget Wrist, som levererar bränsle till skeppsredare.

– Frågar du vilket bolag som varit det mest snabbväxande på börsen i USA då tror de flesta Apple. Men det är ett bolag som slagit Apple, och det var vår huvudkonkurrent World Fuel Services, säger han och fortsätter:

– Det här är ett bolag som ligger under radarn. Men som i grunden haft den haft den mest imponerande utvecklingen. Wrist har vuxit 19 procent per år. Tredubblat vinsten. Det är fantastiskt!

Han nämner även att Dustin och Apotek Hjärtat ses som potentiella börskandidater. Även om de inte står först i ledet.

– Apoteket blir nog börsnoterat år 2015, säger Harald Mix.

Det var i november 2009 som Altor köpte 209 apotek för nära 2,5 miljarder kronor.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter