Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I dag släppte Swedbank tillsammans med Google en ny rapport om Sveriges internetekonomi. Vi var flera journalister som var inbjudna. Och efteråt utlovades, i inbjudan, en intervju med Swedbanks vd Michael Wolf.

När SvD:s reporter Katarina Hugo gör intervjun har hon också med några frågor om det pågående räntekriget på bolån. En fråga, som hon inte ens ska hinna ställa är till exempel hur Swedbank med sin kampanj ska kunna vinna kunder när man har betydligt högre listränta än Nordea. Men nej. Frågor om boräntor är inget för en storbank-vd.

LÄS MER: SBAB ger sig in i bolånekriget

Jag har fått lyssna på den bandade intervjun:

– Kort bara, de senaste veckorna har många banker sänkt sina räntor…

Wolf avbryter med att säga: vi pratar digitala grejer.

– Men upplever du att vi har ett bolånekrig?

– Vi pratar bara digitalt i dag.

Men något kan du väl säga?

– Nej vi pratar bara digitalt. Det var förutsättningarna när jag kom hit.

SE MER: Jämför räntor i SvD:s Räntekarta

Vi har aldrig hört talas om de här nya reglerna: att du inte får ställa aktuella bankfrågor när du intervjuar en bankchef.

När Katarina däremot ställer en fråga om Michael Wolfs första riktiga jobb (till en större enkät) skiner han upp och pratar engagerat om olika typer av sommarjobb.

Det går alltså utmärkt att prata om hur man delar ut reklamblad som fjortonåring – trots att det inte heller var ”förutsättningarna” – men inte om bolåneräntor.

Det ingår tydligen inte i arbetsuppgifterna när man är vd för Sveriges största bolånebank.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter