Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Anders Sundström, ordförande i Swedbank, KF och avgående vd i Folksam, befäster sitt epitet som ”vit riddare” när han nu ska vara med och rädda krisade Northland Resources. Samtidigt växer sig hans maktposition allt starkare i Näringslivssverige.

Han är i farten nu, den forne socialdemokratiska ministern Anders Sundström. I början av veckan stod det klart att han gör en historisk ommöblering i KF, för att få ordning på det blödande bolaget. Och nu, innan han lämnar sin post som vd för Folksam, gör han en insats för nästa aktuella krisföretag: gruvbolaget Northland Resources. Vi kan anta att affären har föregåtts av ett nödsamtal från norr. Anders Sundström borde vid det här laget vara van vid sådana samtal.

LÄS MER: Sundströms roll större när KF sparar

Senast, i oktober 2008, var det hans vän i Sparbanksstiftelsen i Norrland som ringde. Då var det Swedbank som var i akut kris och skriande behov av kapital. Folksam och Sundströms värdegrund bygger på folkrörelsens idéer om kundägande och samhällsansvar. Men att nå den maktposition Sundström gjort i dag enbart på välvilja är svårt.

Först sa han nej till ett förslag om att delta i den nyemission som skulle rädda Swedbank. Sundström ville ha fullständig information om bankens situation innan Folksam gick in med pengar. Men när han fick alla detaljerna klara för sig gjorde han det: investerade i en bank med skenande förluster i Ukraina och Baltikum – mitt under brinnande finanskris. En på tok för stor risk, skrek kritikerna. Men de fick fel.

Anders Sundström skulle snart framstå som en hjälte. Men långt ifrån lottlös. I runda slängar har Folksam tjänat över 8 miljarder kronor på investeringen i Swedbank. När Sundström har fått frågan hur han vågar, har hans svar varit: ”Banker kommer vi alltid att behöva.” Men det är inte bara bankräddningar han har på cv:t.

En annan gång när Sundström fick leka vita riddaren var när han som vd för Pitedalens Sparbank hjälpte till när gruvbolaget Boliden var i akut kris. Det var hösten 1998 som den tidigare arbetsmarknads- och näringsminister, lämnade politiken för att ta sitt första steg in i näringslivet – som vd för Pitedalens Sparbank.

Han blev djupt engagerad i att försöka lösa Bolidens akuta situation runt millenniumskiftet. Sundström hade, enligt egen utsago, möten med styrelse, ledning och andra finansiärer. Sitt gedigna intresse för att rädda bolaget var inget han direkt talade tyst om.
”Jag har inget officiellt uppdrag från någon men har ändå ett starkt engagemang, Boliden är viktigt för regionen”, sa han till DI i mars 2001. Hans förhållandevis lilla bank var med och garanterade Bolidens nyemission, åtagandet uppgick till ett par miljoner.

Nu är det alltså dags igen. Ännu ett norrlandsbaserat gruvbolag, Northland Resources, är i behov av nödhjälp. Än en gång bidrar Anders Sundström till att odla bilden av sig själv som räddaren i nöden. I dag säger han till Expressen att han har ägnat ”ganska mycket tid” åt att hitta en finansiell lösning. Och att ”det har varit många turer men till slut har vi hittat en lösning”.

LÄS MER: Folksam: Northland bra investering

Att Sundström vill väl vad gäller Northland Resources – och de andra bolagen han hjälpt – råder det nog inga tvivel om. Men han håller också på att göra sig till en maktspelare av rang. Eller kanske är det så att hans erfarenhet av maktstriderna inom politiken nu börjar få fullt utlopp på hans nya arena: näringslivet.

Att maktbegäret verkar vara djupt rotat har han vid något tillfälle erkänt. Det finns där så mycket att han själv inser att han inte alltid ”lyssnar tillräckligt noga” på sin omgivning. Det har han sagt till DI för ett par år sedan, och han ”förutsätter att han ska få sin vilja igenom.”

Möjligen inte den bästa egenskapen för att bli en lagspelare – men kanske för att bygga ett imperium.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter