Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Preliminära uträkningar har varit många, men nu kommer den bekräftade siffran: Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökar med 0,1 (!) procentenheter till 23,7 procent, enligt Sis Ägarservice.

Den som utbrister ”Hurra! ett steg mot ett mer jämställt näringsliv”, kan börja med att backa bandet ett par år. För sett till de senaste åren är det inte ens ett millimeterlitet steg framåt. Utvecklingen står stilla. I fjol backade den totala andelen med 0,1 procentenheter – i år går det framåt i samma takt. Det innebär att antalet nya kvinnliga styrelseledamöter, sedan 2011, är netto: noll.

LÄS MER: krönika – Släpp undanflykterna

Det är den nya årliga rapporten ”Styrelser och revisorer”, av Sis Ägarservice, som levererar statistiken. Sis preliminära siffror pekade på att det skulle bli en ökning med 0,4 procentenheter. Men inte ens det myrsteget framåt blev verklighet. Samtidigt ökar andelen börsbolag som helt saknar kvinnor i styrelserna från 25 bolag i fjol – till 27 börsbolag i år.

Jag har tidigare skrivit om att börsbolagens styrelsesammansättning kan förklaras med kompisbanden i ägarsfärerna. Kontaktnät eller framfusighet har i en del fall verkat gå före krav på den kompetens som saknas runt styrelsebordet. Teorin stärks när man jämför med statligt ägda bolag.

Andelen kvinnliga styrelseledamöter i de statligt helägda bolagen är 49 procent – det vill säga mer än dubbelt så högt som i börsbolagen, enligt regeringens siffror. Utvecklingen har gått snabbt. År 2006 var andelen 23 procent.

Att skylla på att det inte går att hitta kvinnor, som börsbolagen gärna gör, blir alltså en lite sargad bortförklaring. För regeringen kan väl inte ha en topphemlig rekryteringsmetod som inte börsbolagen känner till?

LÄS MER: Tunga sfärer ratar kvinnor

Enklast vore det kanske för gänget i de mer mansdominerade sfärerna att säga det rätt ut: ”det där kvinnotjafset är inte högst på dagordningen”. Det har erkänts, inlindat i något mer klädsamma ordalag. När jag för några år sedan frågade Sverker Martin-Löf, ordförande i Industrivärden, som äger en mängd stora svenska börsbolag, var han tydlig i hur man såg på frågan: ”Vi försöker inte samla populistpoäng i det här avseendet.”

Han konstaterade också att det handlade om att ”sätta bolagets bästa i första hand, och inte könsfrågor.”

Samtidigt finns en mängd studier som slår fast att bolag med kvinnor på beslutsfattande poster presterar bättre och redovisar högre vinster än de som enbart har män i styrelserna. Några undersökningar som visar på motsatsen är svåra att hitta.

Så i slutänden är det, precis som EU-kommissionären Viviane Reding har uttryckt det:

”en affärsfråga, inte en kvinnofråga.”

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter