Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Intervjun med den avgående riksbanksledamoten Lars E O Svensson i gårdagens Studio Ett borde bli legendarisk. Även om han varit kritisk tidigare till sina kollegor, verkar kritiken ha nått nya höjder. Hans version om hur det går till på Riksbankens möten ger sken av att det sitter ett gäng dönickar och planlöst hittar på en ränta – utan analys eller eftertanke.

Svensson, som senaste åren slagits för en lägre ränta än majoriteten, har varit den i särklass mest hyllade ledamoten. Få andra svenska ekonomer kan mäta sig i antalet hyllningsartiklar. Han är också en väl ansedd nationalekonom internationellt. Trots det, när han under åren har kommit med sina uträkningar blir alla andra i direktionen bara stumma runt mötesbordet. Ingen har något att säga emot. Sedan bara röstar de om räntan, mot Svenssons vilja, utan att ens ha argumenterat emot hans påståenden – enligt hans version.

LÄS MER: Vice riksbankschef medger ränteproblem

Den som vill höra intervjun i sin helhet, kan lyssna här. Programledaren försöker förgäves få Lars E O Svensson att berätta vad han får för gensvar. Men han är helt övertygad om att han inte får någon respons – över huvud taget.

Om du är så övertygad om att du har rätt, varför har du då inte lyckats få de andra med dig?

– Ja, det undrar jag också, men frågan bör ställas till mina kollegor varför de inte har accepterat mina argument.

Programledaren återkommer snart till frågan flera gånger och undrar vad han får för gensvar. Men Lars E O Svensson är tydlig:

– Det kommer inga argument.

Säger Ingves bara ”Jag hör vad du säger, men nu gör vi som jag tycker”?

– Ja, sen röstar majoriteten för sin räntenivå och sin räntenivån utan att de här sakerna debatterats.

LÄS MER: Blogg: Även experterna kan ha fel om räntan

Lars E O Svensson kan möjligen ha rätt i sina argument om räntan, det är omöjligt att slå fast med säkerhet. Men att Stefan Ingves & Co. helt saknar motargument, är i alla fall ett påstående som verkar ha fler sanningar.

Någon kanske har hört talas om det här argumentet med hushållens skuldsättning, till exempel.

(hela det 37 sidor långa protokollet med alla diskussioner från senaste mötet kan läsas här)

 

Läs en längre intervju med Lars EO Svensson i SvD Näringsliv i morgon, lördag.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter