Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Granskningen av bankerna och Bluestep har genererat flera läsartips. Fortsättningsvis är det många, senast en annan journalist, som känner sig övertygad om att Handelsbanken sålt vidare hans låneansökan. Handelsbanken har dock bestämt nekat till att det ska finnas något ”centralt avtal” med lånebolaget och uppger att man fått det bekräftat från Bluestep – något som bolaget själv inte kan bekräfta för SvD.

En annan tipsare uppger att förutom provisionen, som SvD skrivit om, fick SEB:s rådgivare biobiljetter av Bluestep för att rekommendera kunderna att söka sig dit.

Flera mäklare har också hört av sig och fått vittna om baksidorna av Bluesteps utlåning. En auktoriserad fastighetsmäklare berättar att han i många år har upprörts över låneinstitutet. Han har vid två tillfällen sålt hus åt personer som inte kunnat betala sina räntor till Bluestep – och därför till sist tvingats sälja sina bostäder.

– De tvingas sälja innan bindningstiden gått ut, för de har bundit sig till en ränta som de inte har råd med. Inte nog med att de får betala tiotusentals kronor i uppläggningsavgift och höga räntor, de får dessutom betala en enorm inlösenuppgift.

Ingen kund har dock lust att prata om händelsen med media. Mäklaren berättar att en av hans kunder, i Eskilstuna, fick betala omkring 50.000 kronor för att säga upp avtalet med Bluestep och en annan 240.000 när de till slut var tvungna att sälja sina hus och bryta avtalet med låneinstitutet.

– Lösenkostnaderna har varit så höga att kunderna tvingats lägga upp en restkredit med oförmånliga villkor, säger uppgiftslämnaren.

En annan mäklare som sålde ett hus åt ett par – som tvingats sälja på grund av sitt höga Bluesteplån – fick se kunden betala en halv miljon i lösenavgifter.

– De här människorna orkar inte processa. De har inte ekonomin till det, de orkar inte och de vill inte framträda i pressen. Och det är det Bluestep klarar sig på, säger mäklaren.

Bluesteps vd uppgav på förmiddagen att man ska kommentera uppgifterna senare i dag via mejl. Klockan 18.20 hade fortfarande inget mejl kommit.

SEB, SBAB och Forex Bank sa omedelbart upp sina avtal med Bluestep efter SvD:s granskning.

Men pensionsjätten Alecta gör tvärtom och ska investera i det kritiserade bolaget, enligt uppgift till SvD. I ett meddelande, som SvD tagit del av, har Alecta meddelat att man ska investera i Bluestep ”i nästa vecka”.

Per Frennberg, chef för kapitalförvaltning på Alecta, försäkrar dock att man inte har gjort någon investering.

– Vi har inte gjort någon investering i Bluestep och vi kommenterar normalt inte vilka affärer vi tittar på eller har tittat på. I många fall skriver vi på sekretessförbindelser som helt förhindrar oss att kommentera affärer som vi tittar eller har tittat på, säger han.

Läs hela avslöjandet och effekterna:

Storbanker säljer ratade kunder

Även Forex Bank säljer kunder

Bankerna kan ha brutit mot lagen

Bankerna backar – slutar omedelbart med att sälja ratade kunder

S: ”Det är omoraliskt och uppseendeväckande”

Norman vill skynda på försäljning av SBAB

Bluestep talar ut efter SvD:s avslöjande

FI utreder försäljning av kunddata

 

Nu åker jag bort i en vecka, men fortsätt att tipsa….

 

 

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter