Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

SEB:s vd Annika Falkengren kände inte till att bankens anställda sålde vidare ratade bolånekunder till högräntebolag, som SvD nyligen avslöjade. Det medger hon i en intervju i dag.

Redan när tipset kom om hur flera banker – som SEB, SBAB och Forex – säljer vidare information om kunder de nekat lån, uppgav flera källor att det här skulle hållas hemligt inom bankerna. Bara ett fåtal fick känna till den mindre moraliska affären. Enligt en person med insyn i SEB ska vd Annika Falkengren ha blivit ”vansinnig” när nyheten nådde henne.

– Det är naturligtvis inte bra, men så vitt jag vet är det ingen kund som skickats vidare som inte gett sitt medgivande till det. Men misstag sker alltid, och det kommer det att göra. Det viktiga är att kunderna känner att det vi gjort är för att öka kundnöjdheten. Vi har en stor öppenhet mot våra kunder, säger Falkengren.

LÄS MER: SEB och SBAB backar

Men SEB var aldrig så öppen att man berättade för kunderna att man tjänade pengar på att förmedla dem vidare, medger bank-vd:n.

– Vi har stoppat hela det här förfarandet. Det var fel, och så fort jag fick höra det så stoppade vi det, säger hon och medger att hon var ovetande om att bankens anställda sysslade med den här verksamheten.

– Det här var inget jag kände till.

Så det kan finnas flera omoraliska affärer i banken som du inte känner till?

– Det har jag väldigt svårt att tro eftersom alla i banken jobbar efter samma rättesnöre, vi vill göra det bra för våra kunder. Och här var det kunder som inte kunde få något lån hos någon annan storbank och som frågade om råd vart jag kan vända mig. Det var fel och vi ska inte göra så, men tanken var nog inte att man ville att det inte skulle gå bra för kunden, utan tvärtom.

* Se tv-intervju här: ”Jag är jättehappy”

* Läs en längre intervju med Annika Falkengren i morgondagens SvD


Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter