Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Han har gjort sig känd som ledamoten som högljutt slåss för en lägre ränta än majoritetslinjen inom riksbanksdirektionen. Och han har inte dragit sig för att öppet bråka med sina kollegor. Det är ingen vild gissning att ränteduvan Lars E O Svenssons utträde ur Riksbanken i längden kan leda till en högre ränta.

När jag gjorde en större intervju med honom i november, sa han att han inte hade bestämt sig om han skulle vilja stanna – om han fick förfrågan. Men i dag kom beskedet att han lämnar Riksbanken.

Hans Tson Söderström, adjungerad professor vid Handelshögskolan, räknar med att utträdet kommer att få stor påverkan på penningpolitiken.

– Lars har varit en återhållande faktor vad gäller räntan. Det är svårt att avgöra var räntebanan skulle ha legat utan honom men sannolikt hade den sett annorlunda ut. Utan Lars E O Svensson kan vi få en stramare penningpolitik, det vill säga en högre räntebana, säger han men betonar att det ”förstås beror på vem som kommer efter”.

– Och det blir en grannlaga uppgift att ersätta honom, säger Tson Söderström, som samtidigt tror att vi kommer ha en fortsatt riksbankskritiker i Lars E O Svensson.

– Ur hans egen synpunkt kan han nog göra lika stor nytta utanför Riksbanken, jag föreställer mig att han kommer att fortsätta vara en granskare och kritiker av Riksbankens politik.

Ordförande i riksbanksfullmäktige, Johan Gernandt, efterlyste tidigare någon ledamot som stödjer den penningpolitiska åsikten som majoriteten i kommittén har.

Lars Tson Söderström hoppas att Gernandt har lämnat den idén, om att alla ska hålla med varandra.

– Jag hoppas att han har tagit lärdom av den diskussion som varit efteråt. Det är dock möjligt att Stefan Ingves som riksbankschef kan ställa vissa krav på vilka som ska komma in.

I sociala medier är Lars E O Svenssons utträde ur direktionen just nu ett hett ämne…

 

 

 

 

 

Fler bloggar