Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Att betala ut höga ersättningar och bonus behöver inte alltid vara dumt. Det är däremot många av bonusförsvararnas argument.

På det börsnoterade fastighetsbolaget Kungsledens årsstämma i går kunde åhörarna få lära sig varför det ska finnas bonus, enligt storägaren Folksams representant på plats:

 

 

 

 

Men finns det någon analys eller studie som visar att bonus garanterar att anställda gör allt för aktieägarnas bästa?

Jobbar anställda mer i ”aktieägarnas intresse” med rörlig lön i stället för fast lön? Tips på den studien mottages tacksamt.

Däremot finns flera exempel på hur bonus har lett till för högt risktagande och kortsiktiga, irrationella beslut.

Ett av de vanligaste bonusargumenten illustreras väl i Nordeas årsredovisning. Där har man kunnat läsa att bonus (på redovisningsspråk kallat rörlig lönedel) ”erbjuds utvalda chefer och specialister för att säkerställa fokus och en stark prestation.”

Så klart. Vilken specialist skulle få för sig att vara fokuserad på jobbet med en simpel fast heltidslön?

För att inte tala om det här med att prestera. Som chef eller specialist måste det ju vara otänkbart att prestera så gott man kan med bara en fast lön.

I många årsredovisningar kan man också läsa om att det handlar om att rekrytera de bästa medarbetarna. Det är i och för sig inget ologiskt argument. Men att rekrytera de bästa borde inte betyda att det inte ska finnas någon hejd på hur mycket ersättningarna får skena.

Det hade varit intressant att höra hur samtalen gick på Astra Zeneca när man beslutade om ersättningen för fransmannen Pascal Soriot som vd.

Någon storägare säger med myndig röst: ”Det kommer aldrig gå utan att ge honom 60 miljoner kronor – för tre månaders arbete”.

En annan nickar instämmande:

”Nej tänk om vi skulle ge, låt säga, halva den ersättningen – vilken tjomme till vd skulle tacka ja till något så sniket?”

När vi nyligen räknade ihop den tidigare Astra-vd David Brennans lön, förmåner och bonusar landade det på över en halv miljard kronor totalt i form av lön och bonusar för hans sex år. Svaret från presschefen (som någon chef sannolikt lagt i hans mun) var att:

– De prestationsbaserade aktieprogrammen stimulerar långsiktig och hållbar växt.

Jag skulle gärna också vilja ha den där forskningsrapporten som visar att det krävs en halv miljard i total vd-ersättning, för att ”stimulera långsiktig och hållbar växt” av ett bolag.

Mest intressant vore ändå att höra från alla bonusförespråkade vad de förväntar sig av en vanlig anställd med fast lön, alltså de här som inte behöver fokusera eller prestera. Ska de städa skrivbordet? Facebooka? Sätta upp små bilder på sin familj? Skriva inhandlingslista till fredagsfikat?

Nej, vad skulle börsbolagen vara – utan rörliga ersättningar.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter