Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Skattereglerna för fåmansbolag, de så kallade 3:12-reglerna, ska ändras. Det föreslår Anders Borg och Annie Lööf som skriver på DI Debatt i dag att man vill begränsa ”överutnyttjandet av reglerna”. Ett förslag som skulle slå direkt mot Sveriges ledande revisorer.

”Hjälp dig själv, innan du hjälper någon annan”. Ungefär så brukar det heta när flygvärdinnor instruerar hur man använder gasmasken vid en nödlandning. Samma princip verkar länge ha gällt på Sveriges största revisionsfirmor.

Som skickliga skatterådgivare, har man sett till att sätta sig själv i första rummet och utnyttja kryphål i lagen – för att sedan hjälpa sina kunder med liknande skatteminimering.

LÄS MER: Skatteverket: ”vi vill att de hör av sig”

De fyra stora byråerna, KPMG, Ernst & Young, Deloitte och PWC, som säljer både revision och skatterådgivning, har sett till att undgå skatt genom sin säregna ägarstruktur. Det här lyfte SvD Näringsliv fram i en omfattande granskningsserie hösten 2010.

Då kunde min kollega Jacob Bursell och jag visa hur revisorer lyckas undkomma stora summor skatt, genom att utnyttja skatteregler för fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna. Genom att låta ett stort antal anställda få ett litet delägarskap, har bolagets alla topprevisorer kunnat omvandla arbetsinkomster till kapitalinkomster. På så sätt minskas skatten från 57 till 20 procent. Och revisorerna har kunnat tjäna flera miljoner i undkommen skatt.

LÄS MER: Revisorer slipper skatt på rea-aktier

Redan efter SvD:s granskning reagerade många kraftfullt. Även Skatteverket reagerade på att 3:12-reglerna, som var tänkt att gynna mindre personalintensiva bolag, har utnyttjas av revisionsjättar. Skatteplaneringen kan möjligen ses omoraliskt, men är helt laglig.

Många tunga röster höjdes redan då. Sven-Olof Lodin, som var med och utformade lagen, ville omedelbart sätta stopp för topprevisorernas skatteförmåner.

LÄS MER: Skattenestor vill täppa igen revisorernas kryphål

I dag, 2,5 år senare, planerar Anders Borg och Annie Lööf för att täppa igen kryphålet. Revisorernas verkliga guldår kan vara passerade – förutsatt att man inte hittar nya kryphål.

Läs hela prisbelönta granskningen här

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter