Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Åre kapitalmarknadsdagar

Medelräntan för mindre företags checkkrediter kan uppgå till över 14 procent i dag. Det visar en ny sammanställning av Företagarna. Samtidigt blir det allt svårare för företagen att få lån.

Organisationen Företagarna har bett sina medlemmar uppge vad de har fått för ränta på sina checkkrediter, det vill säga möjligheten att löpande låna pengar upp till en viss summa hos bankerna. Kartläggningen, som presenterades på ett seminarium här på Åre kapitalmarknadsdagar, visar att det skiljer sig ordentlig mellan företagen. Medelräntan landar på 6,26 procent, men kan som högst uppgå till 14,5 procent.

LÄS MER: Höga bankmarginaler på företagslån

– Finansiering är bekymmersamt för företagarna. Det är inte synd om dem, men det är dumt att inte göra det lättare för företagarna att växta, vi tappar jobb, tillväxt och det påverkar välfärden i Sverige, säger Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist. Hon menar att många bankdirektörer har svårt att förstå hur företagen ska tjäna pengar.

– På de räntor som företagarna rapporterat in till oss skiljer det sig mycket. I många företag borde det vara samma risker ungefär, ändå skiljer sig räntan. Det finns ingen logik i företagens räntor, det här ger en tankeställare. Samtidigt uppger flera av organisationens medlemmar att det är svårare att få lån i dag.

– Villkoren som företagen möter är sämre än tidigare. De måste ha större eget kapital, och i flera fall får de nej. Affärsidéer som tidigare var möjliga att finansiera är inte det längre, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Catrin Fransson, vice vd på Swedbank, säger att företagsutlåning är en av bankens allra viktigaste källa för intäkter.

– Det låter som vi inte vill låna ut pengar till företagare. Så är det inte. Däremot har ramverket förändrats under senare år.

LÄS MER: Bank-vd: jag är avis på Ica-handlarna

Hon menar att bolån är en mer homogen som produkt, där räntorna skiljer sig mindre mellan kunderna. Catrin Fransson jämför med företagsutlåning som man prissätter på ett helt annat sätt.

– Det beror på företagets soliditet och potential att utvecklas och vilken bransch man befinner sig i. Varje företag är unikt. Men vi borde bli mycket bättre på att visa hur man sätter pris för företagsutlåning.

Marie Persson Björkman, grundare av det nystartade företaget Movinto Fun som utvecklat en interaktiv spelkonsul, är ett exempel på företagare som sökt finansiering från bank, men som fått avslag.

– Vi har inte lyckats få någon bank att intressera sig för oss. Vi tillverkar våra produkter i Kina och behövde ta hem varor. Det vi behövde var en bankgaranti under tiden vi tog hem varorna. Då hade det varit bra med en bank som hjälpte till.

Catrin Fransson påminner om förra bankkrisen i Sverige på 90-talet.

– Om ni tänker förra finanskrisen, så var den uppbyggd på att man lånade ut på bara på företagens säkerheter och inte på kassaflöden. Det satte hela banksystemet i kris. Där vill vi inte hamna.

Fler bloggar