Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Cypern har gjort ett stort misstag, som kostar. Det säger Bankföreningens vd Thomas Östros om förslaget att ta en del av spararnas pengar.

I slutet av gårdagens bankdebatt på Kapitalmarknadsdagarna i Åre avslöjade Thomas Östros att Bankföreningen ska lägga ett förslag på att det ska bli lättare att byta bank. Han utvecklade för SvD senare:

– Vi har inte gått ut med det här än, men det vi vill göra är att vi vill förenkla för kunderna att byta bank. Vi vill ge kunderna handfasta råd i vad man måste tänka på, man har ju många olika engagemang i en bank. Vi vill också göra det praktiskt enklare mellan bankerna, och det vill vi göra så snabbt som möjligt.

Länsförsäkringars vd Rikard Josefson, som är med i Bankföreningens styrelse, fyller i att Bankföreningen bland annat vill lösa ”autogirofrågan”.

– Det finns en allmän uppfattning om att det är svårt att byta bank. Vi ställer frågan till våra kunder som bytt, och nära 90 procent svarar ändå att det var lätt att byta bank. 12 procent svarar att det är krångligt, och då handlar det ofta om att kunderna glömmer bort att de har autogiro. Det är ofta den haken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rikard Josefson säger att om det blir en ny bankskandal kommer aktieägarna vara de som ryker först. Han betonar samtidigt att det är sunt att den största risken i en bank tas av aktieägarna.

– Konstigt att det inte funkar så på Cypern, säger Östros och fortsätter:

– Det är mycket märkligt att man inte insåg vad det skulle innebära när man bakvägen tar garantiskyddat sparande, det är jättekonstigt. Det är ett stort misstag som kostar. Däremot är det lätt att förstå att en del av de övre resurserna inte kan vara kvar, det måste man acceptera.

Tror ni det kan påverka svenska banker?

– Om det blir en kris som fortplantar sig på något sätt, då kommer finansieringsmarknaden få hicka, säger Rikard Josefson.

Thomas Östros understryker att vi snarare kan se en fortsatt flykt till svenska banker och Sverige som ses som en trygg hamn.

– Men det här är en stark varningssignal om att eurokrisen inte är över.

 

Både Thomas Östros och Rikard Josefson, som representerade banksektorn under debatten, anser att förtroendet för banker måste öka.

– Vi måste blir bättre på att delta i en saklig diskussion om bankernas verksamhet, det är det första. Man måste vara med och redovisa varför det ser ut på ett visst vis, hur det utvecklas och vad nya regler kommer att betyda. Hur kunderbjudandet kommer att förändras, säger Östros och Rikard Josefson fyller i:

– Vi måste generellt bli bättre på att ta plats i samhällsdebatten. Där är Thomas viktig, men det är också vi som jobbar i den här branschen. Vi måste förklara att avgiften i en viss fond kan vara hög, men kan ha väldigt bra avkastning. Vi måste tydliggöra vad kunden tar ställning till. I dag känns det som att kunden inte riktigt vet vad den betalar för.

Thomas Östros medger att bank-vd:ar och näringslivsrepresentanter kunde blir bättre på att ta plats.

– Näringslivet skulle må bra av att delta i samhällsdiskussionen.

Fler bloggar