Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Chefskarusellen på Nordea fortsätter. Under kort tid har fondchefen bytts ut, Sverigechefen sparkats och nu lämnar även chefen för Retail Banking hastigt. Ersättare till de två senare tjänsterna är nu utsedd: Lennart Jacobsen. Han tar också plats i koncernledningen – till mångas förvåning.

Redan när finanschefen och tillika Sverigechefen Fredrik Rystedt plötsligt sparkades i januari var förvåningen inom banken stor.

– Det är lite chockerande. Det gick så snabbt, från en dag till en annan, sa han själv till SvD Näringsliv efter beskedet.

Sedan dess har det spekulerats i Fredrik Rystedts efterträdare. Eftersom Nordeas koncernledning, efter Rystedts sorti, inte innehåller någon svensk och dessutom bara en enda kvinna har förhandstipsen varit att det blir en svensk och förmodligen kvinna som tar plats i ledningen.

Men förhandsspekulanterna fick bara ett rätt. I dag presenterades Lennart Jacobsen, som både ny Sverigechef, ny koncernmedlem och ny nordisk chef för Retail Banking. Det efter att chefen för Retail Banking, Michael Rasmussen, har lämnat Nordea hastigt för att bli vd för danska Nykredit.

Högt bland spekulationerna för rollen som Sverigechef har annars Anna Storåkers, biträdande chef för Retail Banking Sverige, funnits.

– Hennes namn har dykt upp mycket internt, hon har ett bra rykte bland dem hon är ansvarig för, säger en anställd.

Även Victoria Aastrup, som tidigare var på näringsdepartementet och i dag är regionchef på Nordea, har nämnts.

– Hon var inte riktigt lika högt på listan, men hon är en av de kandidaterna man vill matcha fram inom banken, men det är för tidigt för koncernledningen, säger en källa.

I stället var det med viss förvåning som Lennart Jacobsen presenterades. Han har bara varit i tjugo dagar på Nordea, som chef för en av avdelningarna i Retail Banking. Dessförinnan har han bland annat varit Sverigechef för GE Money Bank och vd för GE Money Banks verksamhet i Norden.

– Det här kom upp lite hastigt, säger en anställd men beskriver Lennart Jacobsen som sympatisk, bland annat för att han bor i en villa i Huddinge.

Det vill säga, en viss skillnad från många andra Nordeachefer.

Fler bloggar