Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det var sommaren 2012 som en bomb briserade i bankvärlden när det avslöjades att interbankräntan i London, Libor, under flera år hade manipulerats av handlare på globala storbanker. Rädslan spreds snabbt bland övervakningsmyndigheter för att liknande fusk kunde uppdagas i flera banker.

I Sverige gjorde Riksbanken en omfattande utredning, som visade på brister i systemet. Svenska Stiborräntan påverkar finansiella lån och avtal värda svindlande 47 000 miljarder kronor. Trots att räntan varit så enormt betydelsefull för svenska hushåll och företag har den fram till nu bestämts av de fem största bankerna i Sverige – och transparensen kring hur det gått till har varit obefintlig. Det är något som inte ens bankerna själva ansåg var sunt.

LÄS MER: Riksbanken riktar kritik mot Stibor

Riksbanken ansåg att det behövdes en tydlig huvudman som kan ta ansvar om felaktigheter uppstår. Ansvaret har nu hamnat på Bankföreningen, som SvD Näringsliv tidigare har rapporterat om.

Men vd Tomas Östros har fram till nu varit företegen i frågan. Nu kan han dock bekräfta att Bankföreningen ansvarig för att Stiborräntan sätts korrekt.

– Det som händer nu är att Bankföreningen blir huvudman för Stibor därmed blir det också en ökad öppenhet i det regelverk som gäller. Nu publicerar vi på vår hemsida alla de regelverk som kommer att gälla. Det handlar om hur Stibor sätts, hur Stiborkommittén utses och protokoll kommer att publiceras. Så vi kommer att få en väldigt öppen struktur omkring Stibor, säger Östros och betonar att det är ”viktigt att det finns starkt förtroende för Stibor.”

LÄS MER: Problemet behöver få en lösning så snart som möjligt

– Det här är en diskussion som pågår internationellt, framför allt kring Libor. Vi har haft en mycket nära dialog med Riksbanken kring de här frågorna under hösten för att få starkt förtroende för Stibor. Ser du någon risk med hur det fungerat tidigare?

– Riksbanken har gjort en utredning och kommit fram till att det fungerat väl. Det är den bästa utredning som gjort och den har gett betryggande resultat, säger han.

Trots att Riksbanken var kritisk till transparensen kunde man inte hitta några tecken på att Stibor hade manipulerats.

– Vår gemensamma bedömning har ändå varit att det behövs mer transparens, dels med tanke på den diskussion som pågår och dels på grund av att EU ställer tydligare krav på hur den här typen av fixingräntor ska sättas. Där har vi velat gå före, säger Thomas Östros.

Han medger att det är skandalen i de Londonbaserade bankerna som ligger bakom initiativet.

– Det har ju sin egen historia, och det finns väldigt stark och relevant kritik mot hur Libor har skötts. Det har fått väldigt stora efterverkningar. För svensk del har vi i diskussion med FI och Riksbanken kommit fram till att vi vill göra ett mer öppet system.

Fler bloggar