Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Trots att svenska bankers resultat var på rekordnivåer i fjol var det desto tuffare för de anställda. Under 2012 bantade storbankerna tillsammans bort över 3530 tjänster. Det visar de nya årsredovisningarna.

Europas banker har under ett par år befunnit sig i kris. Under 2011 fick omkring 80 000 bankanställda lämna sina jobb i England, Tyskland och Frankrike. I Sverige har bankerna som bekant klarat sig bättre. Under fjolåret steg resultaten kraftigt, bankerna ökade sina egna buffertar och delar samtidigt ut rekordhöga 35 miljarder kronor till ägarna i vår. Men alla anställda får inte vara med i glädjeyran.

Enligt SvD Näringslivs beräkningar fick totalt 3532 anställda lämna de fyra bankkoncernerna SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken under fjolåret.

Sett till absoluta tal står Nordea för den hårdaste bantningen. Där fick sammanlagt 1602 personer lämna banken. Antalet anställda omräknat till heltidstjänster minskade med 7 procent i koncernen. Störst procentuell neddragning står Swedbank för. Antalet heltidstjänster har på ett år minskat med 1426, vilket motsvarar närmare 11 procent av den totala personalstyrkan. Det är främst i Ukraina neddragningarna sker.

LÄS MER: Mäklardöden skördar fler offer

I den svenska bankrörelsen har antalet anställda minskat med 140 personer.

– Vi minskar kontanthanteringen på kontoren, men vi kommer att utöka rådgivningsdelen på andra kontor. Så vi har inga fler personalneddragningar inplanerade nu, säger Anna Sundblad presschef på Swedbank. Banken har flaggat för att man kommer att fortsätta att dra ner på antal kontor, vilket i praktiken borde innebära färre anställda även framöver, men i vilken takt den utvecklingen kommer att ske är inte fastställt.

– Det finns inget centralt beslut om att x antal kontor ska minskas under året, utan det gör man lokalt utefter att marknaden är mogen. Alla förberedelser måste vara på plats och man måste ha hunnit informera kunderna, säger Anna Sundblad.

Dessutom har affärsområdet ”Stora företag och institutioner”, där investmentbanking ingår, dragit ner på 70 tjänster – varav stor del försvunnit inom aktiehandel.

LÄS MER: Blogg – var beredd på hårdförsäljning, bankkunder

SEB flaggade under 2011 för att banken ska spara 3 miljarder kronor under de närmaste åren. Då talade vd Annika Falkengren om att man är fast besluten att ”försvara tillväxt och vinster.” Och det har visat sig i antalet anställda. I slutet av 2012 var SEB 512 personer färre än året innan – det ”trots att 1100 nya medarbetare tillkom under året”, som man uttrycker det i årsredovisningen.

Mot strömmen går Handelsbanken, där det totalt sett var oförändrat på personalfronten. Visserligen har några anställda behövt lämna banken i Sverige. Men förklaringen till ökningen stavas Storbritannien.

– Vi öppnar ett nytt kontor i Storbritannien var åttonde arbetsdag nu, säger Henrik Westman, presschef på Handelsbanken.

Även inom Handelsbanken är det inom marketsavdelningen, och då främst inom aktiehandeln, som det sparas. Där har nära 140 personer fått lämna avdelningen under året.

– Det är i markets som minskningen har skett. Det är ingen hemlighet att hela branschen genomgår en förändring, säger Henrik Westman.

LÄS MER: Blogg – Handelsbanken skär ner inom aktiehandeln

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter