Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

En del av Ikeas vinst hamnar i ett okänt förvaltningsbolag som spekulerar i finansiella instrument, visar dokument som SvD Näringsliv tagit del av. Men bolaget har, enligt senaste offentliga siffrorna, gjort en rejält misslyckad affär – med en tradingförlust på nära 360 miljoner kronor.

Ingvar Kamprad är känd för sitt multinationella möbelföretag Ikea, men äger i tysthet en mängd andra bolag. Ett av de okända är kapitalförvaltningsbolaget Royston Invest, som enligt bolagsordningen sysslar med att ”investera i och förvalta finansiella instrument”. Det är i det här förvaltningsbolaget som en del av IKEA:s likviditet placeras – och spekuleras med. Det framgår av ett omprövningsbeslut som SvD begärt ut från Skatteverket.

”Ni har i er inkomstdeklaration upplyst om att IKEA AB-koncernen under en längre tid haft en bra likviditet. Denna har genom avtal mellan er och Deutsche Bank placerats i en så kallad Long position i ett index”, skriver Skatteverket.

Ikea-bolaget har alltså spekulerat i uppgång i ett slags valutaindex, kallat ”The Deutsche Bank Balanced Currency Harvest” (som kan läsas mer om här)

Royston Invest gjorde år 2011 en tradingförlust på över 357 miljoner kronor, framgår av beslutet. Det Ikea-ägda bolaget har försökt göra avdrag för tradingförlusten. Men Skatteverket har satt sig på tvären.

LÄS MER: Ikea planerar kraftig expansion

Sven Andersson, handläggare på Skatteverket, säger att det är en komplicerad historia men allt handlar om att den särskilda förlusten inte, enligt myndigheten, är avdragsgill.

– Vi anser inte att detta är en avdragsgill kapitalförlust. Det är inte helt lätt att förklara, men det finns en lagregel beskriven och som säger att det här inte är godkänt, säger han.

Sven Andersson har i två långa exemplen i beslutet försökt visa varför det inte är acceptabelt att kvitta kapitalförlusten. I korthet handlar affären om så kallade swapar, motstående positioner, som är kopplade till ett valutaindex, och där både vinster och förluster uppstått.

Royston Invest ordförande Anders Lund, som sitter i flera av Ikea-bolagens styrelser, vill inte uttala sig. Han hänvisar till Ikeas presskontakt Sara Paulsson.

Hon säger att man har tagit del av Skatteverkets beslut och anser att det är bra att fallet prövas.

– Men samtidigt delar vi inte Skatteverkets syn i frågan, utan vi kommer att överklaga beslutet.

Sara Paulsson säger att detaljerna kring affären är komplicerade, och konstaterar bara att Skatteverket och Ikea har olika åsikter.

– Det handlar om en kvittning på olika sätt, men för oss är det en självklarhet att betala skatt enligt de lagar och regler som finns i respektive land. Det anser vi också har skett i det här fallet.

 

* Den här bloggen kommer inte att uppdateras under de kommande två veckorna

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter