Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Tidigare i dag framkom namnen på de som ska få bonus i SAS. Från flygbolagets håll är det som vanligt tyst. Men på sitt intranät skriver SAS att det är ”djupt beklagligt” att namnen och bonusarna läckt ut.

I dag publicerade den norska tidningen VG namnen på anställda som ska få en engångsbonus. Efter nyheten skriver SAS till sina anställda att man har uttryckt önskemål om att tidningen varken ska offentliggöra namn eller belopp.

– Detta är djupt beklagligt och det ska understrykas att det är tal om ett helt oacceptabelt brott mot det förtroende som alla medarbetare har rätt att känna, skriver SAS på sitt intranät.

– Som bekant mottog en ganska liten grupp medarbetare en såkallad stay-on-bonus. Det var helt avgörande för SAS, att vi kunde behålla de nyckelpersoner genom den ovanligt komplexa processen.

Men att beklaga sig över att bonusutbetalningarna läckt är inget som imponerar på den redan upprörda personalen. Som rapporterades här i går flödar en massiv irritation bland de anställda. Och det fortsätter efter SAS senaste kommentar.

”Brott?”, frågar sig en anställd i kommentarsrubriken och skriver:

– Nu var ju bonusarna så välmotiverade och rättvisa har vi fått höra. Så jag förstår inte hur detta skulle kunna drabba dem som fått dessa rättmätiga bonusar?

En annan man skriver att försöka tiga ihjäl detta är fel väg.

– Och direkt pinsamt insinuera att problemet är att det kommit till kännedom. Det tyder på mycket dålig jordförbindelse, skriver medarbetaren och avslutar ”snacka om att detta HR-misstag skadar oss.”

Medan en kvinna frågar sig:

– Är det pga bonus/extra löner (kalla det vad ni vill) som SAS har dragit in champagnen för c-klass passagerarna och softdrink för passagerare i M-klass på långlinjerna. Maten i m-klass på långlinjerna är under all kritik. Man har tur om plastbestiken håller hela måltiden. Om man vill ha extra bröd finns inget extra smör. Ja listan kan bli lång, skriver hon och avslutar:

– Hur ska passagerarna kunna acceptera nerdragningarna på servicen när de sedan hör om dessa ”bonusar” och som det inte verkar vara slut på ännu.

LÄS MER: Flera engångsbonusar väntar i SAS

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter