Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I morse blev Handelsbanken i Näsbypark rånat. Det får nog några bankchefer att luta sig tillbaka med ett ”vad var det vi sa”. Det är ingen slump att det är just Handelsbanken som rånas. Det är den enda bank som vill behålla kontanterna. Medan samtliga tre andra storbanker, till många kunders stora fasa, vill få bort kontanter från bankkontoren. Hos SEB, Swedbank och Nordea saknar majoriteten av kontoren kontanter i dag.

LÄS MER: Vild biljakt efter bankrån i Täby

Ett av de andra bankernas huvudsakliga argument till att bli av med kronor och örena är just rånrisken. Samtidigt visar statistiken att bankrånen redan minskar kraftigt. Toppåret 2008 skedde över 100 bankrån, medan det i fjol landade på totalt 5 bankrån.

– Vi har hanterat kontanter så länge vi funnits, vilket är drygt 140 år. Och vi tänker fortsätta med det, vi har väl utarbetade säkerhetsrutiner för det, säger Henrik Westman, presschef på Handelsbanken.

– Det är inte bara att rusa in i dag och tömma en kassa. Även de kriminella verkar ha insett att det inte är så lukrativt.

LÄS MER: Se rånjakten i bilder

Han uppger också att rånarna den här gången inte ”kom över en krona”.

– Man har bra säkerhetsrutiner, och slutna system som gör att det är väldigt svårt att få med pengar vid ett rån.

Även förra veckan gjordes ett rånförsök av en värdetransport vid Handelsbanken, då på Grevgränd i centrala Stockholm. Det är ingen vild gissning att det beror på att just Handelsbanken hanterar kontanter.

Så de andra bankcheferna har fått vatten på sin kvarn. Och självklart tänker de nog på risken för sina anställda. Men med det sagt är det fortfarande viktigt att inte glömma bankernas stora argument, som de inte talar lika högt om: de egna miljardvinsterna i att fler handlar med kort.

LÄS MER: Bankernas miljardskäl till slopade kontanter

Fler bloggar