Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Att tillåta vinst i välfärden eller inte? Det är en av den senaste tidens största debatter, som intensifierades efter skandalen i riskkapitalägda vårdbolaget Carmea. När jag nyligen gjorde en intervju med riskkapitalbolaget Altors vd Harald Mix sa han, tvärtom vad många kanske trott, att han inte tror på investeringar i välfärd framöver. Och då inte främst på grund av den moraliska aspekten, eller för den negativa uppmärksamheten kring Carema – utan på grund av för låg lönsamhet.

– Om man tar välfärden, eller liknande branscher som är personalintensiva tror inte jag att du kommer kunna ha så höga marginaler framöver, säger Harald Mix men anser samtidigt att konkurrens från privata aktörer är  bra.

LÄS MER: Harald Mix: ”tre bolag på väg till börsen”

– I förlängningen tror jag inte på att skära guld med täljkniv i välfärdsektorn. Det tror jag inte jag alls på, säger han.

Av just den anledningen har Altor inte, i likhet med många andra riskkapitalbolag, investerat direkt i välfärdssektorn.

– Apoteket skulle man kunna säga är det närmsta, men det är inte välfärdsverksamhet.

Harald Mix menar att det inte finns tillräckligt utrymme att skära i kostnader inom sektorn. Han nämner bussbranschen som ett annat exempel, där det heller inte går att dra ner kostnaderna hur mycket som helst.

– Du kan inte rationalisera bort busschauffören, vid något tillfälle börjar man påverka kvaliteten. Du kan bara skära till en viss gräns.

Nyligen ryckte Göran Persson ut till ägarbolagens försvar och sa att ”Riskkapitalbolagen är orättvist behandlade” För ordet ”riskkapitalbolag” har onekligen fått en negativ klang. Inte sällan muttras det bland riskkapitalister om att det är medias fel (som om media skapade missförhållanden i vårdbolag). Harald Mix vill inte svara på frågan om det finns spelare i branschen som förstört för andra riskkapitalbolag.

LÄS MER: Carema-ägarnas nya vd ändrar strategi

– Jag förstår vad du refererar till. Jag tycker det är svårt att recensera andra. Visst finns det  situationer som blivit olyckliga och som inte riktigt speglat vad vi försöker göra till vardags. I dag finns det ungefär 300 riskkapitalägda företag och det kommer alltid finnas bolag som inte går som man tänkt sig.  Vi har kanske ibland varit dåliga på att kommunicera i tid när ett bolag  får problem , om det nu är fritidsbåtar eller vad det är. Så vi kan inte skylla på en enskild aktör och säga att de har förstört allting.

Men tror du inte fallet Carema försämrade bilden av riskkapitalägare?

– Carema har lett till en i mina ögon felaktig bild av riskkapital som ägarform. Samtidigt har det lett till en nyttig allmän debatt huruvida det är okej  att bygga en verksamhet kring välfärd. Men samtidigt kan man säga att Skanska bygger sjukhus, det är också indirekt att tjäna pengar på välfärd. Den offentliga marknaden utgör ofta en mycket stor del inom många branscher, säger Harald Mix och fortsätter:

– Men visst det är speciellt känsligt när man investerar  i den här typen av verksamhet, då är det extremt viktigt att det finns tydlig kvalitetsuppföljning i de kommuner och landsting som handlar upp de här tjänsterna.  Jag tror att produktivitetstrycket som kommer från konkurrens är nyttigt och positivt för medborgarna.

LÄS MER: Ägare inom välfärdssektorn ska utredas

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter