Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Att sparkrav även drabbar bankvärlden har märkts tydligt under de senaste åren. Men nu intensifieras bantningen.

Nordens största bank, Nordea, ska minska personalstyrkan mer än tidigare kommunicerat. I augusti meddelades att 2 000 tjänster skulle bort före årets slut. Nu måste man göra ytterligare neddragningar över några år, enligt bankens vd, som pratar om ”mindre folk och färre filialer”.

– Vi tar ned det betydligt och minskar antalet anställda över några år med minst 10 procent, sa vd Christian Clausen i en intervju med Bloomberg News på fredagen.

De senaste kvartalsrapporterna från de fyra storbankerna vittnade också om färre antal anställda i alla banker.

Som så ofta skyller Nordea-vd:n på ökade regelkrav. Det är sant att de omfattande regelverk som väntar sektorn begränsar intjäningspotentialen. Men bankvärlden befinner sig också i en omställning på flera plan, den europeiska krisen som väntas bli långvarig och den kraftigt minskade aktiehandeln gör det svårare att tjäna pengar. Samtidigt drar de flesta bankerna ner antal kontor drastiskt.

I morse kom en rapport från Ernst & Young i London som visar att 45 procent av de europeiska bankerna planerar att minska personalen under de kommande 6 månaderna. Bankerna i Nederländerna och England tar i hårdast, här väntas mellan 64-70 procent av bankerna krypa personalstyrkan. I Norden är svaren något mer optimistiska, här svarar 22 procent av bankerna att personalminskning väntas närmsta halvåret.

Men svar som ges kan alltid tolkas på olika sätt. Min uppfattning är att inte en enda svensk bankchef kan utesluta fortsatta personalminskningar.

Jag har tidigare skrivit om att Handelsbanken – banken som på pappret inte sparkar personal – också ska säga upp medarbetare, enligt källor. Bankens vd har förnekat detta, genom att tydligt deklarera att ”Vi säger inte upp medarbetare på grund av arbetsbrist”

Det ska, enligt uppgift, vara en sanning med modifikation. Alla erbjuds jobb, men i många fall jobb man omöjligt kan tacka ja till – exempel ska en norsk anställd ha erbjudits jobb i Sverige.

Pär Boman medger själv att medarbetare erbjuds andra arbetsuppgifter i banken, när ”vissa produkter och tjänster efterfrågas” mer eller mindre.

Men en gammal trader kanske inte tackar ja till jobbet som vaktmästare.

Och arbetsgivaren kan alltid hävda: vi sparkade i alla fall ingen.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter