Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Anders Borg höll inte bara högt tonläge mot bankerna på dagens bankkonferens på Berns. Även kollegorna på FI fick sig en ordentlig känga.

Finansinspektionen, som tidigare varit kritisk mot bankerna i sina bolånerapporter, gav sektorn rätt på en punkt i sin senaste rapport: en del av de högre bolånekostnaderna beror på ökade regleringar. Det här fick den frispråkige finansministern att se rött.

På min fråga till Anders Borg under konferensen Nordic Bank Summit, som arrangeras av SvD Näringsliv, om bolånekunderna kommer att känna av riskviktsreglerna (vilket jag skrev att jag tror här) blev det något luddigt svar. I stället tog han tillfället i akt att kritisera FI:s rapport som kom i går.

I FI:s beräkningar framgick nämligen att de ökade reglerna kan ha medfört 18-22 räntepunkter högre bolåneränta för kunderna.

– När FI gjorde sin undersökning hade de ett räkneexempel vad regleringar kostat bankerna. Jag tycker inte det är det smartaste Finansinspektionen gjort, sa Anders Borg vid dagens konferens och tillade:

– Om någon är här från bankerna kan jag säga att vi kommer inte att acceptera den förklaringen.

LÄS MER: Tröskeleffekter för unga är för höga

Martin Andersson, generaldirektör på FI, höll ett anförande senare under dagen och hade ingen lust att efteråt gå i polemik med Borg. Även om Martin Andersson också lät rätt syrlig i sina kommentarer:

– Jag hörde inte vad han pratade om. Men vi vill vara tydliga med att regleringar kostar, för det gör det, säger han samtidigt ville han tydliggöra i att det finns en annan sida i det här, där bankerna också passar på att höja sina marginaler.

LÄS MER: FI:s generaldirektör: vi har ingen bostadsbubbla

Jag pratade tidigare i dag om SvD Näringslivs räntakarta – men också om politikernas bankskäll – i SVT:s Gomorron Sverige.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter