Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

För ett par av de statligt ägda börsbolagen går det halvbra just nu, för att uttrycka det snällt. Både krisomsusade Telia Sonera och SAS har under hösten slagits om medierampljuset. Storägarna staten har en gammal beprövad lösning för att skydda sig själva från ansvar: rikta kritiken mot någon annan.

I de här fallen är det befogad kritik mot styrelsen (som staten själv varit med och tillsatt) och som man nu kommit på saknar rätt kompetens.

Efter Telia Soneras uppmärksammade Uzbekistanaffär var finansmarknadsminister Peter Norman tydlig:

– Den kompetens som borde ha funnits där i fråga om mänskliga rättigheter och arbete mot korruption har fattats, sa han.

Det verkar som en helt korrekt slutsats – och bra synpunkt. Att den däremot kommer fem år efter att Telia Sonera gick in i Uzbekistan är obegripligt.

LÄS MER: Regeringen: byt ut Teliastyrelsen

Vid ett antal årliga valberedningsmöten har regeringen, tillsammans med de andra storägarna, utsett en styrelse – som de tycker är lämplig och kompetent. Samtidigt som Telia Sonera verkar i några av världens mest hårdföra diktaturer, har man tyckt att styrelsesammansättningen varit tillräcklig för att hantera uppgifterna.

Händelsen upprepar sig nu i SAS-krisen. SAS situation har knappats uppstått på en vecka, även om det är lätt att tro det med tanke på bankernas och ägarnas hastiga beslut och snabba krav.

LÄS MER: Normans tunga kritik mot styrelsen.

– Det finns särskilda skäl för oss stater att tillsammans göra en genomgång av kompetensen bland ledamöterna för att se om det krävs någon förändring på vissa platser, säger Peter Norman i dagens SvD Näringsliv. Han vill vara säker på att ”ledamöterna har den kompetensen som är viktig och riktig just nu.”

Just nu alltså. Det är ju strålande med en så aktiv, handlingskraftig ägare. Det finns bara en liten detalj – ni skulle inte kunna ha tänkt på styrelsefrågan lite, lite tidigare?

Förslagsvis ett par år innan bolaget är timmar ifrån konkurs.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter