Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Jag har på senare tid skrivit ett par artiklar om hur vd:ar och styrelseledamöter tar på sig många olika styrelseuppdrag. Något som andra medier också börjar rapportera om nu. Under stämmosäsongen i våras blev det tydligt att många vd:ar ville fylla almanackan (eller möjligen plånboken).

Vitvarujätten Electrolux lockade till sig två vd:ar: Atlas Copcos vd Ronnie Leten och Fredrik Persson som är vd för Axel Johnson – samtidigt som han sitter i bland annat Axfood och Mekonomens styrelser.

Industrivärdens vd Anders Nyrén var i somras tydlig med att de nya reglerverk och krav som ställs på styrelser innebär att det ”i det närmaste blir ett heltidsarbete.” Nyrén, som själv sitter i sju av portföljbolagens styrelser, tror därför att styrelsearvodena generellt kommer att öka.

Något heltidsarbete kan det omöjligt vara. Men tid och energi måste det ta. Frågan är hur mycket tid en vd kan lägga på andra bolag, utan att det påverkar det dagliga heltidsjobbet? Inga aktieägare som går på bolagsstämmor i dag får reda på hur mycket tid bolagets vd lägger på andra styrelseuppdrag. Inte heller redovisas hur mycket vd:n tjänar på extraknäcken – trots att många av dessa uppdrag måste utföras under ordinarie arbetstid.

Telia Sonera är exempel på ett krisomsusat bolag där aktieägarna kan ifrågasätta hur väl vd och styrelse gjort sitt jobb. Men jag tror få aktieägare vet hur mycket tid vd Lars Nyberg lägger på underleverantören Autoliv – och vad han tjänar på det nya uppdraget som ordförande där.

LÄS MER: Lika många skadeståndsmål mot styrelser 2012 som under hela 1900-talet

Enligt uppgifter som jag fått fram från bolaget tjänar Lars Nyberg nätta 340 000 dollar om året. Det motsvarar med dagens dollarkurs över 2,2 miljoner kronor. Bara för det sidouppdraget. För den summan förutsätter nog Autolivs aktieägare att ordförande lägger gott om tid på bolaget. Samtidigt som Telia Soneras aktieägare förmodligen önskar det samma. Teliajobbet ger en grundlön på 10 miljoner, plus övriga förmåner, enligt senaste årsredovisningen.

Det är ingen vild gissning att det ökade antalet uppdrag som vd:ar och ledamöterna tar på sig också kan bidra till ett sämre jobb. För att underlätta för aktieägarna, borde börsbolagen var mer öppna med toppchefernas extraknäck.

LÄS MER: Revisorers portföljer full av extraknäck

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter