Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Handelsbanken, med vd Pär Boman, rustar för sämre tider. Inom kapitalförvaltningen rasar bankens intäkter med 30 procent – delvis på grund av den fallande aktiehandeln. Banken har i tysthet dragit ner på 100 tjänster inom verksamheten.

– Vi ser med oro på utvecklingen på den europeiska kapitalmarknaden och rustar oss för det.

Det sa Pär Boman när jag pratade med honom efter att kvartalsresultatet presenterats i morse. Han sammanfattar kvartalet som ”bra och stabilt, men i en orolig omvärld.”

– Vi ökar våra buffertar, förlänger vår upplåning och reducerar de marknadsrisker vi har i banken, säger han.

Något som blir tydligt i en genomgång av rapporten är att det inte bara är de mindre bankerna som plågas av den sjunkande aktiehandeln. Verksamheten Capital Markets, som till stor del utgörs av kapitalförvaltning, håller på att utvecklas till ett sorgebarn för Handelsbanken. Inom verksamheten rasade intäkterna totalt med svindlande 30 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Dels till följd av den lägre kundaktiviteten, dels för att banken har reducerat sina egna aktiviteter, enligt Pär Boman.

– Vi har minskat marknadsriskerna i vår investmentbank, vi gör helt enkelt mycket mindre affärer. Under årets första halvår rasade koncernens courtageintäkter med 20 procent till 864 miljoner kronor – främst på grund av den låga aktiviteten på aktiemarknaderna.

LÄS MER: En bank måste bort

Pär Boman medger att det är ett dramatiskt fall.

– Totalmarknaden har ju krympt, och då får man försöka kompensera sig genom att ta marknadsandelar. Till viss del har vi väl lyckats med det, men vi får väl försöka jobba lite hårdare där, säger han.
Räknar ni med att utvecklingen med fallande courtageintäkter fortsätter?

– Ja, det tror jag, svarar han snabbt.Handelsbanken verkar möta det krympande resultatet inom verksamheten genom att dra ner på antalet anställda. Banken har aldrig gått ut med några besparingsprogram, utan skär ner i tysthet.
I rapporten framgår att inom Capital Markets har 100 tjänster försvunnit på ett år.

– När det gäller antalet anställda så tycker jag du ska titta på helheten. För våra olika verksamheter är integrerade. Det betyder att grupper av medarbetare kan behöva byta plats inom koncernen. Så man får titta på antalet anställda som helhet.
Men om vi ändå tittar på verksamheten Capital Markets så drar ni ner kraftigt?

– Självklart är det så att om ett affärsområde krymper i omfattning, innebär det också att antalet medarbetare som jobbar där behöver bli färre. Men det betyder inte att de behöver lämna banken. Pär Boman är tydlig med att kommunicera att ingen ska tvingas lämna Handelsbanken.

Samtidigt uppger källor inom banken att flera av de anställda erbjuds andra arbetsuppgifter inom banken som de ”aldrig skulle tacka ja till”. Det kommenterar Pär Boman så här:
– Det kan säkert vara som så att en medarbetare som vill göra något specifikt väljer att söka lyckan någon annanstans.

Frågan är bara var de ska söka lyckan i en värld under påtaglig förändring.

LÄS MER: Mäklardöden skördar fler offer

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter