Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det är med bekymrad ton ägarna i Telia Sonera pratar om den senaste tidens turbulens kring bolaget. Storägarna, pensionsbolag och fonder, vill ha svar på många viktiga frågor: vad har egentligen hänt? Visste Telia Sonera vilka som låg bakom Takilant? Behandlades frågor om mänskliga rättigheter och korruption när bolaget gick in i Uzbekistan?

Men det är inte bara till media som vd Lars Nyberg avvisar frågorna. Samma svar ges till ägarna. Flera ägare har, enligt uppgift till SvD Näringsliv, krävt individuella möten med Telia Soneras ledning för att höra vad som egentligen pågår. I ett mejl, som SvD tagit del av, som bolagets kommunikationschef skickat ut till de största ägarna bekräftas den bilden. Men svaret blir att ägarna får lugna sig.

– Vi är medvetna om att ni har många frågor och önskan om att boka individuella möten med oss, skriver kommunikationschefen i mejlet.
Telia Sonera uppger till ägarna att man ”försöker vara så tillmötesgående vi kan”.

– Men vi behöver också lägga tid på att arbeta med våra prioriterade aktiviteter. Därför skulle jag uppskatta om ni kunde avvakta något med dessa möten till dess att vi har resultaten av den externa granskningen av vår investering i Uzbekistan klar.

LÄS MER: Rädsla för vd-avgång pressar aktien

Telia Sonera skriver i mejlet att man i samband med att utredningen publiceras kommer ”bjuda in till ett nytt ägarmöte, där vi även kan diskutera framstegen med hållbarhetsarbetet i ett bredare perspektiv.” Det låter alltså som man utgår kallt från att det blir ett positivt resultat av utredningen. Om utredningen visar att brott faktiskt har begåtts känns det som det är annat än ”framsteg” som ska diskuteras.

Mejlet som gick ut till ägarna innehåller också en sammanställning av internationella regelverk. ”Den redogör för den kombination av krav, riktlinjer och lagar som omringar verksamheten”, skriver kommunikationschefen till ägarna.

Men flera av ägarna är måttligt imponerade av informationen.

”Det roliga är att vi vet vilka regler det finns men inte hur Telia Sonera tar ansvar för dem. Så de informerar om det vi redan vet men inte om det vi borde veta”, säger en av ägarna.

LÄS MER: Åklagare: Telia behöver inte tiga

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter