Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

När Riksbanken nyligen sänkte styrräntan fick alla högbelånde bostadsägare det lite bättre för stunden. För den som i stället har valt att spara var det inte riktigt lika gynnsamt. Särskilt inte för Swedbanks kunder, visar en noggrannare koll.

Hur väl Riksbankens reporänta och bankernas bolåneräntor följer varandra kan diskuteras. Kopplingen finns där, men är långt ifrån solklar. När Riksbanken nyligen sänkte reporäntan med 25 punkter följde bankernas bolåneräntor med ner – eftersom marknadsräntorna också föll.

Samtidigt meddelade bankerna också att sparräntorna, som har en mer direkt korrelation till reporäntan, sänks. Kort efter beskedet sa Nordeas bolånechef Michael Skytt till Placera.nu att sparräntorna normalt påverkas mer direkt ”det vill säga med en sänkning med 25 punkter”. Även Swedbanks kommunikationschef Peter Borsos sa till nättidningen att sparräntorna faller. De följande dagarna redovisade de flesta banker sina sänkningar på sparräntor, som Nordea, SBAB och Avanza.

Men en storbank passade på att smygsänka mer än Riksbankens 25 punkter. I en reklamannons där Swedbank visar sänkningen på sina sparräntor framgår att sparräntorna sjönk med 35 punkter på alla populära sparkonton. Med andra ord 10 punkter mer än Riksbanken sänkte räntan.

Det kanske inte låter så mycket. Men med tanke på att Swedbank har en total inlåning på över 260 miljarder kronor och att en hel del förmodligen står på sparkonton, borde sänkningen utgöra en bra extravinst för banken.

I samma annons, under ”lån”, kan den noggranna kunden notera att räntorna på kontokrediter och betalkort däremot bara sänks med 25 punkter.

– Vi har sänkt våra bolåneräntor mer än inlåningsräntor och det är viktigt för oss att prata om vilken typ av sparande våra kunder vill ha. Vilken mix av kontosparande, fonder men även amortering som är en viktig del av sparandet, eller andra sparalternativ, säger Peter Borsos.

Men varför sänker ni sparräntan mer än många andra banker?

– Jag kan inte svara för vad eller när de andra bankerna förändrar sina räntor. Vi ser noga till att ha konkurrenskraftiga räntor vilket vi har. Kopplingen på sparräntan är inte heller helt kopplad till reporäntan.

Jag trodde den var mer tydlig än boräntan?

– Ja kopplingen till reporäntan är större vad gäller inlåning än utlåning men även andra marknadsräntor påverkar inlåning.

Är det inte svårt att förklara för kunderna varför ni inte sänker som reporäntan?

– Kunderna ser att vi sänkt våra bolåneräntor mer än våra inlåningsräntor, och är vi tydliga i våra förklaringar till varför vi gör som vi gör förstår man oss. Men visst finns en starkt konkurrenstryck på inlåningsräntor som vi dagligen pratar med kunderna om, säger Peter Borsos som hävdar att marginalerna inte har ökat.

Tidigare var min uppfattning att sparräntorna fortfarande hade mer direkt och stark koppling till reporäntan, vilket Nordeas bolånechef Michael Skytt också bekräftar. Men enligt Swedbank verkar även den kopplingen nu suddas ut. Onekligen förvirrande – eller också bara ett sätt att försöka dölja extratjänade pengar.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter