Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Något av det första som kom fram i min granskning till boken om HQ Bank var häpnadsväckande information om den tidigare revisorn. Redan 2005 hade en revisor observerat och misstänkt de problem – som många år senare skulle leda till slutet för prestigebanken. När halvårsbokslutet skulle skrivas på 2005 satte sig KPMG:s revisorer på tvären. De hade starka misstankar om att värderingen av tradingportföljen inte var korrekt.

När revisorerna ville diskutera värderingen av tradingportföljen under ett krismöte, och hade tagit in en specialist på området, möttes de av irriterade reaktioner och dåvarande vd:n fräste:

”Vad är det för mupp ni tagit hit som handlat med optioner för tio år sedan?”, enligt flera deltagare på mötet.

Revisorerna skrev ändå till sist under bokslutet. Men den assisterande revisorn, som varit mest kritisk, valdes bort från banken. En sådan där bråkig kille ville man inte ha kvar.

Nu verkar det som att en liknande procedur föregick krisen i Panaxia. Säkerhetskoncernens dåvarande revisor Jonny Isaksson, från revisionsfirman Öhrlings PWC, blev enligt DI borttvingad av Panaxias grundare – dåvarande vd Thomas Gravius. Obekväma frågor om obetalda fakturor var inte välkommet. Men enligt uppgiftslämnaren fick påtryckningar från dåvarande vd:n tillslut revisorn att signa revisionsberättelsen. Det var våren 2010. Hade man lyssnat på revisorn redan då, eller hade han vägrat skrivit på och anmält bolaget, hade förmodligen en miljardsvindel kunnat undvikas.

Det är sådana här händelser som gör att hela den lönsamma revisionsbranschen kan ifrågasättas. Varför ska ägare betala flera miljoner för en livvakt som ändå ser mellan fingrarna när det värsta håller på att inträffa?

Men det här sätter också fingret på hela den inbyggda problematiken med revisorer: att tvingas bita den hand som föder dig. Även om båda exemplen ovan visar att det finns revisorer med både kompetens och viss integritet, visar de också att det med lite övertalning går att tysta även den värsta kritikern. Och det är då hela poängen med att ha en revisor fallerar.

Företagsvärlden, och finansmarknaden i synnerhet, skulle må bättre av fler bråkiga revisorer. Och inte minst – en tuffare övervakningsmyndighet för revisorer.

* För två år sedan gjorde Jacob Bursell och jag en lång granskningsserie av revisionsbranschen. Det ledde bland annat till att Skatteverket inledde en granskning av branschen. Alla delar i serien hittas i slutet av den här texten.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter