Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Socialdemokraten Thomas Östros stod för vårens mest uppmärksammade sidbyte – som ny vd för Bankföreningen. Jag var kanske den som då bidrog med den minst snälla krönikan om ”När bankvärldens högdjur kallar” – hur snabbt kan det gå att skrota gamla ideal och byta fot, från högljudd bankkritiker till bankrepresentant?

Därför – när jag nyligen träffade Thomas Östros en sen eftermiddag – blev jag lite förvånad över det glada välkomnandet. Trots en del ganska tuffa frågor emellanåt ler Thomas Östros nästan under hela intervjun. Och jag vågar nog påstå att det inte var skådespeleri. Han verkar helt enkelt ha hittat hem – där i banktäta kvarteren omkring Kungsträdgården.

Peter Norman passade nyligen på att dela ut en känga till Östros. Men Socialdemokraternas tidigare ekonomiske talesman verkar själv ha lagt den politiska stridsyxan på hyllan och pratar om sittande politiker i mer diplomatiska, vänliga ordalag.

Om den tidigare rivalen Anders Borg, och hans bankkritik, säger han:

– Ja han är duktig på många sätt. Det gör inget med en offentlig diskussion, men jag vill gärna bidra till en mer nyanserad bild. Politiker har en stor och svår roll, och de måste kanalisera vad medborgarna känner. Det får man ha repsekt för. Jag vill bidra till mer nyanserade aspekter i debatten.

Min givna följdfråga är naturligtvis sedan när Thomas Östros ville bidra till en mer ”nyanserad debatt”. Ville han det även som politiker, eller krävdes en rejäl lön från bankpamparna för att vilja ”nyansera debatten?”

– Som politiker fick jag kritik för att jag var för snäll mot bankerna, samtidigt som det också sades att jag var för kritisk. När man upplever det är man nog lagom.

När jag har kollat tidigare uttalanden, hittade jag nästan bara hårda uttalanden – mot bonusar och regelverk?

Thomas Östros ler stort igen när han svarar:

– Ja, ja, jag är fullt medveten om det och tvekar inte ett ögonblick på att jag varit kritisk mot banker. Men jag har alltid trott på marknadsekonomi. Och att utveckla banksektorn är viktigt för jobben och tillväxten. Så det är inte svart eller vitt. De måste ha kritik när de är värda kritik.

Men är de värda mer kritik för ett år sedan än i dag, när du är förespråkare?

– Det beror på hur utvecklingen är. Jag tycker man ska utgå från verkligheten och samhällsutvecklingen. Men som sagt jag har fått kritik både för att vara för snäll, och för kritisk.

Det kom ändå en hel del kritik från dig. Hur tror du att det påverkar din trovärdighet i dag?

– Jag tror det är ganska bra att man både kan vara positiv och kritisk till en bransch.

Så det var inte så att du blev positiv när du fick jobberbjudandet?

– Nej det kan man inte säga. Jag har jobbat nära den här branschen under lång tid. Jag har ju varit näringsminister och ansvarig för statens ägande i Nordea och SBAB. Så jag har alltid haft en grundläggande positiv bild på banker i samhället. Däremot är det vissa företeelser man kan ha synpunkter på.

En större intervju med Bankföreningens nya vd kan läsas i morgondagens SvD Näringsliv.

LÄS MER: Drömkandidaterna till Östros jobb

LÄS MER: Det kommer grymtas i S-leden

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter