Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

För en timme sedan sänkte Riksbanken räntan, till de allra flestas stora glädje. Kortsiktigt är det svårt att inte hålla med om fördelarna, men långsiktigt däremot…

Ekonomiska experter kan delas in i två grupper när det kommer till skuldsättning. De som tycker det är ett oroande problem, och de som inte är lika bekymrade – över att Sverige, i många mått mätt, ligger i toppligan vad gäller hushållens skuldsättning. Men som jag var inne på tidigare, har de flesta ekonomiska frågor faktiskt inte, ens i teorin, entydiga svar.

Riksbankens främsta mål, att hålla inflationen på 2 procent, har länge misslyckats, och Riksbanken kan på så sätt beskyllas för att ha bidragit till sämre ekonomisk utveckling. Mycket pekar i stället på att Riksbanken har fokuserat mer på ett annat av sina mål: verka för stabilitet i det finansiella systemet, genom att försöka hindra att prisbubblor byggs upp.

Det ska bli intressant att läsa protokollet och se hur direktionen resonerat den här gången. I det senaste protokollet från i juli framgår, med hänvisning till olika undersökningar och uppsatser, att ”25 punkters lägre räntebana kan öka bostadspriser och skuldsättning med kanske en halv procent.”

I dag blev det just en sänkning med 25 punkter, till en styrränta på 1,25 procent. Det kommer sannolikt kortsiktigt leda till  något lägre boräntor, högre bostadspriser och större skulder. Och på så sätt blir det svårare för nya att ta sig in på bostadsmarknaden. För oss som redan är inne på bostadsmarknaden är det lätt att kortsiktigt tänka ”vad bra att värdet på min bostad stiger”. Det är enklare att skjuta bort tanken om att alla andra bostäder faktiskt också går upp (om jag någon gång tänkt byta upp mig) och att det alltså inte finns några hållbara fördelar med en prisuppgång.

I sammanhanget kan det också vara på sin plats att poängtera att finanskrisen föddes ur ett exceptionellt lågt ränteläge i USA – som bidrog till en husbubbla som sedan sprack och utlöste en global kris.
På många sätt är det en fördel med den sänkta räntan (som kan läsas om på många håll) men så länge alla tänkbara verktyg mot ökad skuldsättning – som förslag på ökade riskvikter eller amorteringskrav – bara är fluffigt prat finns fortfarande ett långsiktigt problem att lösa.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter